Santoni: 'Bij Barcelona was De Ligt niet beter geworden'

Reacties

Twijfels over Matthijs de Ligt zijn er absoluut niet meer in Italië na zijn sterke spel in de tweede seizoenshelft. Twijfels over de keuze die hij gemaakt heeft om naar Juventus te gaan moeten er volgens Michele Santoni ook niet meer zijn. Hij heeft de twintigjarige verdediger dit seizoen enorm zien groeien.

Santoni: 'Bij Barcelona was De Ligt niet beter geworden'
© Pro Shots

De Italiaans-Nederlandse coach, die onder meer als video-analist bij Ajax en Internazionale werkte, hoofdtrainer was bij Almere City FC en komend seizoen assistent-trainer is bij ADO Den Haag, volgt de Serie A intensief. Hij kent de werkwijze van Maurizio Sarri goed en is vooral onder de indruk van de manier waarop de tacticus zoneverdediging toepast. 'Als het gaat om details, is Sarri de koning', aldus Santoni, die De Ligt als verdediger tactisch veel slimmer heeft zien worden. Hij is er zeker van: de ex-Ajacied is beland in de beste leerschool voor verdedigers.

'Als verdediger had hij geen betere stap kunnen maken', zegt Santoni stellig. 'Kijk maar de ontwikkeling van Stefan de Vrij. Als je beter wilt leren verdedigen, dan moet je in Italië zijn. Daar heb ik geen twijfels over. Kijk, in Nederland wordt altijd Barcelona genoemd. Iedere Nederlandse topspeler moet naar Barcelona. Die link is ook gemakkelijk te leggen, vanwege Johan Cruijff en de Nederlandse invloeden daar. Maar het voetbal in Italië is aan het veranderen. Vroeger was het strategischer, met meer nul-nulletjes. Nu is het bij sommige wedstrijden echt genieten.

Santoni vertelt gepassioneerd verder: 'Kijk naar Atalanta, kijk naar Inter met Eriksen, Martínez en Lukaku. Je kunt niet meer zeggen dat het verdedigend ingesteld is. Ik denk dat we vijf seizoenen met superleuk voetbal nodig hebben voordat het stereotype dat het Italiaanse voetbal saai is verdwijnt. Dat was een extra vooroordeel waar De Ligt mee te maken kreeg. In Nederland wordt Barcelona nog altijd gezien als een walhalla, maar voor zijn ontwikkeling is dit beter. Bij Barcelona had hij weer een-tegen-een moeten gaan verdedigen. Dan was hij niet beter geworden. Dan was Barça zeker weten beter geworden, maar hij niet. Nu leert hij een heel nieuwe manier van verdedigen en is hij een échte verdediger.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Juventus
Meer over Juventus
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.