Salzburg stunt in Dortmund, Memphis belangrijk voor Lyon

Red Bull Salzburg heeft in de heenwedstrijd van de achtste finale in de Europa League voor een stunt gezorgd door te winnen van Borussia Dortmund. Ook Olympique Lyon, met een hoofdrol voor Memphis Depay, en Atlético Madrid boekten een overwinning.

Borussia Dortmund - Red Bull Salzburg 1-2
Salzburg was voor rust al beter dan Dortmund, maar haalde toen nog niet de trekker over. Roman Bürki redde op een schot van Hee-Chan Hwang en vlak voor het einde van de eerste helft werd een schot van de Zuid-Koreaan geblokt. Na rust sloeg Salzburg wel snel toe. De bal ging op de stip toen Ömer Toprak een - weliswaar zeer lichte - overtreding beging en Valon Berisha benutte het buitenkansje.

Daar bleef het niet bij voor de bezoekers, want zeven minuten na de 0-1 verdubbelde Berisha de marge al. De Kosovaar schoot de bal op aangeven van Stefan Lainer hard in het dak van het doel. De thuisploeg maakte het kort daarna wel weer spannend toen André Schürrle binnentikte na een pass van invaller Christian Pulisic, maar kreeg het niet meer voor elkaar om meer doelpunten te maken.

CSKA Moskou - Olympique Lyon 0-1
Het duurde even voordat het duel in het ijskoude Moskou echt loskwam. CSKA-aanvaller Ahmed Musa werd na een kwartier tot twee keer toe gevaarlijk. De voormalig speler van VVV-Venlo schoot eerst net naast het doel van Anthony Lopes en enkele minuten later lag de doelman in de weg bij een poging van de Nigeriaan.

Memphis was na rust namens Lyon met een harde vrije trap al dicht bij een goal, maar keeper Igor Akinfeev stompte de bal uit zijn doel. Lyon, waar ook Kenny Tete in de basis startte, kwam na 68 minuten toch op voorsprong en Memphis had een groot aandeel in de treffer. Verdediger Marcelo (ex-PSV) kopte een hoge hoekschop van de Nederlander tegen de touwen en dat was voor de Fransen voldoende voor de zege.

Memphis is de eerste Nederlander die bij zes Europa League-goals betrokken is sinds het seizoen 2011/12.

Atlético Madrid - Lokomotiv Moskou 3-0
De openingstreffer van Atlético gaf duidelijk de verhoudingen weer in Madrid. Saúl Ñíguez kreeg alle ruimte en zocht een teamgenoot, maar besloot alsnog zelf uit te halen. Zijn schot vloog hard in de linkerbovenhoek: 1-0. Vlak daarvoor redde keeper Guilherme nog op een poging van Koke.

Toen sommige mensen na rust hun plek op de tribune nog niet hadden ingenomen, maakte Atlético er al 2-0 van. Diego Costa was alert toen Guilherme redding bracht op een poging van Antoine Griezmann. De spits werkte de bal daarna alsnog binnen. In de slotfase zorgde Koke ook nog voor 3-0, waardoor de return in Moskou geen probleem moet vormen voor de formatie van trainer Diego Simeone.

Bekijk hier de 1-0 van Atlético:

De returns van de duels worden volgende week donderdag om 21.05 uur gespeeld, met uitzondering van Lokomotiv Moskou - Atlético Madrid. Die wedstrijd begint om 17.00 uur.