Arsenal richt zich op en beëindigt euforie bij AC Milan

Arsenal heeft een uitstekende uitgangspositie om ten koste van AC Milan de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Mede dankzij twee prachtige assists van Mesut Özil won de ploeg van de geplaagde Arsène Wenger donderdagavond met 0-2 van de tegenvallende Rossoneri.

Bekijk hier de samenvatting.

Gezien de resultaten uit de afgelopen periode is deze uitslag behoorlijk verrassend. Arsenal verloor zes van zijn laatste acht wedstrijden (waaronder de laatste vier), terwijl Milan dertien wedstrijden op rij ongeslagen was en dit kalenderjaar zelfs nog geen enkele keer verloor. Het team van Gennaro Gattuso ging daardoor als favoriet de wedstrijd in, maar op het veld lagen de verhoudingen anders dan verwacht.

Arsenal was in het San Siro de betere ploeg en kwam na een kwartier op voorsprong. Özil speelde een lastige bal in één keer door naar Henrikh Mkhitaryan, wiens schot op doel van richting werd veranderd door Milan-verdediger Leonardo Bonucci. Gianluigi Donnarumma was daardoor kansloos. Het antwoord van Milan stelde weinig voor; de ploeg schoot voor rust geen enkele keer op doel.

AC Milan-coach Gennaro Gattuso; druk coachend als altijd.

In de slotfase van de eerste helft verdubbelde Arsenal zijn marge. Nadat Donnarumma Calum Chambers en Danny Welbeck nog van het scoren af had gehouden, en Mkhitaryan de lat had geraakt, werd Aaron Ramsey met een heerlijke steekpass vrijgespeeld door Özil. Ramsey dribbelde langs Donnarumma en schoof de bal vervolgens in het lege doel: 0-2. Dat was tevens de ruststand.

Een comeback van Milan zat er in de tweede helft niet in. Sterker nog: Franck Kessie had geluk dat zijn ketser, waarbij hij de bal kort na rust helemaal verkeerd raakte, niet werd afgestraft door Welbeck. Aan de overkant schoot Giacomo Bonaventura na zes minuten in het tweede bedrijf uit kansrijke positie hoog over en zeven minuten voor tijd werd Nikola Kalinic gestuit door Arsenal-keeper David Ospina. Het doelpunt waar Milan naar op zoek was, werd niet gevonden.

Arsenal staat er zodoende goed voor in de strijd om een ticket voor de laatste acht in de Europa League. Dit toernooi is voor The Gunners de enige manier om het seizoen nog wat glans te geven én om volgend jaar Champions League-voetbal te kunnen spelen: in de Premier League bedraagt de achterstand op nummer vier Tottenham Hotspur immers al dertien punten. Milan moet volgende week in het Emirates Stadium de aanval gaan zoeken.