Ryan Gravenberch: piepjonge veelvraat van landskampioen Ajax

Reacties

Hij is pas achttien jaar jong, maar speelt op die leeftijd al een sleutelrol bij landskampioen Ajax. Ryan Gravenberch is dit seizoen de speler die de meeste speelminuten in de Eredivisie mocht maken van trainer Erik ten Hag. Een bijzondere prestatie.

Ryan Gravenberch: piepjonge veelvraat van landskampioen Ajax
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Hij was jarenlang een goedbewaard geheim. Een toptalent over wie de mooiste verhalen werden verteld, maar die lange tijd niet écht zichtbaar was voor het grote publiek. Hij maakte op 23 september 2018 al wel zijn debuut voor Ajax 1, toen hij kort inviel in de (met 3-0 verloren) topper bij PSV. Met zijn 16 jaar en 130 dagen werd hij de jongste Ajax-debutant ooit, een record dat hij afpakte van Clarence Seedorf. Een paar dagen later speelde hij de volle negentig minuten in het TOTO KNVB-bekerduel met de amateurs van Te Werve. Sterker nog: hij scoorde tijdens de 0-7 zege en werd zo de jongste doelpuntenmaker ooit van de club.

Tot meer speelminuten kwam hij dat seizoen opvallend genoeg echter niet. Het daaropvolgende seizoen 2019/20 leek dus pas het jaar van zijn doorbraak te gaan worden, maar ook in díé jaargang kwam hij niet overdreven veel in actie. Gravenberch stond vijf keer in de basis en viel vier keer in. Hij moest vooral veel geduld hebben, terwijl het ondertussen gonsde van de geruchten over zijn toekomst. Zou hij wel een nieuw contract gaan tekenen bij Ajax, of zou hij kiezen voor een van de geïnteresseerde Europese grootmachten?

Het nieuwe contract kwam er afgelopen zomer dan toch, en inmiddels kunnen we wel stellen dat Gravenberch zijn kans heeft gekregen én heeft gegrepen. De kampioenswedstrijd tegen FC Emmen was voor Ajax de 31ste wedstrijd van het seizoen. In 29 van die duels stond Gravenberch in de basis, twee keer ontbrak hij omdat hij niet helemaal okselfris was. Het toptalent werd in totaal slechts acht keer gewisseld, waaronder in de kampioenswedstrijd. Dat levert hem een eindscore op van 2.434 speelminuten in de Eredivisie.

Tadic en Klaassen op het podium
Daarmee is Gravenberch dus de speler met de meeste competitieminuten. Hij blijft Dusan Tadic (2.425 minuten) nipt voor. Als Gravenberch tegen FC Emmen tien minuten eerder was gewisseld, had hij de eer aan de Servische captain (29 keer basis, twee keer ingevallen, twaalf keer gewisseld) moeten laten. Het podium wordt gecompleteerd door Davy Klaassen. Zijn 27 basisplaatsen en twee invalbeurten leveren hem een totaal van 2.076 minuten op. Nicolás Tagliafico (2.010), Daley Blind (1.964), Andre Onana (1.800), Perr Schuurs (1.661), Antony (1.628), Edson Álvarez (1.504), Lisandro Martínez (1.477) en Sébastien Haller (1.356) maken het elftal spelers met de meeste minuten compleet.

Kortom: Gravenberch is dit seizoen de marathonman van de landskampioen. Hij is de speler met de meeste speelminuten in de competitie, en dat terwijl hij nog altijd pas achttien jaar is. Op zondag 16 mei (de dag waarop Ajax het seizoen officieel afsluit met Vitesse-uit) viert hij zijn negentiende verjaardag.

Als we kijken naar de vorige tien kampioensteams (of beter gezegd: de vorige negen kampioensteams én het Ajax dat vorig jaar bovenaan stond toen de coronacrisis uitbrak) komen we een paar bekende én opvallende namen tegen. Tussen 2010/11 en 2013/14 werd Ajax vier keer op rij kampioen. In die seizoenen waren achtereenvolgens Jan Vertonghen (2.880), Kenneth Vermeer (2.905), Siem de Jong (3.018) en Ricardo van Rhijn (2.786) de spelers met de meeste speelminuten. Let wel: dat was uiteraard na 34 duels, terwijl Ajax nu dus pas 31 duels speelde.

Zoet altijd aanwezig
In de vier jaar daarna werd PSV driemaal kampioen, in alledrie de kampioensjaren was keeper Jeroen Zoet degene met de meeste speeltijd. In 2014/15 speelde hij 2.880 minuten, twee meer dan Georginio Wijnaldum. In 2015/16 miste hij geen seconde en stond hij dus 3.060 minuten binnen de lijnen, waarna hij in 2017/18 ploeggenoot Nicolas Isimat-Mirin op het nippertje aftroefde: 2.879 om 2.877 minuten. In 2016/17 was het de beurt aan Feyenoord: toen was het Eric Botteghin die alle 34 duels van begin tot eind speelde en dus 3.060 minuten in actie kwam.

In 2018/19 speelde Daley Blind namens Ajax vervolgens 2.973 minuten, slechts drie meer dan Matthijs de Ligt. En tot slot het afgelopen seizoen. Ajax sloot de onderbroken  competitie af als koploper, Dusan Tadic had op dat moment 2.172 minuten gespeeld en was daarmee op dat moment de 'veelvraat' van de Amsterdammers. Die titel is nu dus voor Gravenberch, die dat kunstje dus flikt op bijzonder jonge leeftijd. Het toont alleen maar aan wat voor potentie de jonge middenvelder heeft.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.