Ruud Gullit politiek wapen in Russische deelrepubliek

Lees meer over Ruud Gullit en zijn opmerkelijke keuze in Voetbal International 4. De nieuwe editie ligt vanaf woensdag in de winkel. Klik hier voor de inhoud van het nieuwe nummer.

Ruud Gullit politiek wapen in Russische deelrepubliek

Ruud Gullit (48) heeft zich heel wat op de hals gehaald met zijn benoeming tot hoofdtrainer van FC Terek Grozny. De komende anderhalf jaar moet de voormalige Oranje-vedette de nummer twaalf van de Russische competitie van 2010 naar een hoger niveau te tillen.

Maar vooralsnog gaat het vooral over het feit dat Gullit zich heeft verbonden aan een club die wordt geleid door Ramzan Kadyrov, naast voorzitter van Terek Grozny ook de veelbesproken president van de deelrepubliek Tsjetsjenië. Iemand met een uiterst bedenkelijke reputatie op het gebied van mensenrechten.

Met de keuze voor een gerenommeerde voetbalman bij Terek Grozny zou Kadyrov vooral aan de buitenwacht willen tonen dat de situatie in Grozny en Tsjetsjenië zich heeft verbeterd na twee bloedige oorlogen. Het voetbal blijkt dus opnieuw een politieke kant te hebben.

Het in 1946 opgerichte FC Terek Grozny bestaat vooral dankzij de financiële steun die Tsjetsjenië krijgt van de Russische overheid. Tot onvrede van de bevolking zou Kadyrov, door Vladimir Poetin in de deelstaat gestationeerd om de rust te bewaken, een groot deel van dat budget aanwenden voor de voetbalclub in plaats van voor de wederopbouw in Grozny.

Hoe dan ook, sportieve doelstelling voor het komende seizoen is een plaats bij de beste acht, zo sprak Ramzan Kadyrov al uit. Voor alle modale teams op het hoogste niveau een haalbaar streven. De laatste jaren hebben Zenit Sint-Petersburg, CSKA Moskou en Rubin Kazan zich opgewerkt tot topclub, met iets daaronder Spartak, Lokomotiv en Dinamo Moskou. Maar daar weer onder ligt de strijd volledig open, zo hebben de afgelopen Premjer Liga-seizoenen uitgewezen. (Vincent Okker)

<br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's