Rusland moet na rust diep buigen voor Spanje

Spanje won mede dankzij een gedwongen wissel de slag op het middenveld. Dat bleek de basis voor de ruime zege op een vermoeid Rusland (3-0) én een plaats in de EK-finale.

In de tweede helft vertaalde de overmacht op het middenveld zich in doelpunten van Xavi, invaller Daniel Guïza en David Silva. Met een zeer overtuigende 3-0 overwinning op Rusland speelde Spanje zich naar de EK-finale, waar zondag Duitsland wacht als opponent.

De ruime overwinning kwam Spanje toe. Een noodgedwongen wissel in de eerste helft bleek de sleutel tot het succes van La Roja. Na ruim een half uur blesseerde David Villa zich aan zijn enkel bij het nemen van een vrije trap. De Spaanse bondscoach Luis Aragonés maakte van de nood een deugd en wisselde de aanvaller voor middenvelder Cesc Fabregas.

De tactische ingreep bleek doorslaggevend voor het verloop van de halve finale. Rusland verloor de greep op het middenveld definitief. Met Marcos Senna als belangrijkste controlerende pion frustreerde de Spaanse middenlinie de Russische aanvalsopzet.

Rusland leek de veerkracht niet te hebben zich te herpakken. In de eerste helft was de ploeg van Guus Hiddink nog enkele keren gevaarlijk opgedoken voor het Spaanse doel. Met name Roman Pavlioetsjenko deed van zich spreken. De spits draaide na een half uur bijna uit stand de bal van net buiten de zestien langs de kruising. Maar het bleef bij de dreigende acties van Pavlioetsjenko, die gaandeweg de wedstrijd steeds meer op een eiland kwam te staan. Zoals de backs niet aan hun rushes langs de zijlijn toekwamen, zo werd ook van Andrei Arsjavin weinig vernomen. De zo geprezen dartele aanvallende middenvelder kwam er nauwelijks aan te pas en daarmee was de belangrijkste angel onschadelijk gemaakt.

Het was wachten op de even bevrijdende als verdiende treffer. Spanje was heer en meester. Met Xavi, Andrés Iniesta, Silva en Fabregas als architecten voor fraaie aanvallen werd de Russische defensie uit elkaar gespeeld.

Vijf minuten na rust was het raak. Iniesta zocht een gaatje en leverde iets af dat lag tussen een voorzet en een schot. Xavi schatte de voorbereiding op waarde in en tikte knap de 1-0 binnen. Rusland was geknakt, waar Spanje doordrukte.

Fabregas was de voorbereider van de andere twee treffers. De middenvelder van Arsenal was de man die Guïza en Silva met zijn afgemeten techniek in staat stelde de score op te voeren. Gezien het wedstrijdverloop was het resultaat niet eens zo geflatteerd.