Rusland herstelt zich en stuurt Grieken naar huis

Rusland heeft kwalificatie voor de kwartfinale van het EK weer in eigen hand. Na de 1-0 zege tegen Griekenland volstaat voor de ploeg van Guus Hiddink een overwinning tegen Zweden. Voor Griekenland, vier jaar geleden nog winnaar, zit het toernooi er na twee wedstrijden al op.

Rusland herstelt zich en stuurt Grieken naar huis

Na de 4-1 nederlaag tegen Spanje was het de vraag hoe de Russen tegen de Grieken voor de dag zouden komen. Met de ervaren Sergei Ignasjevitsj in de ploeg in plaats van Roman Sjirokov oogde Rusland defensief in ieder geval een stuk zekerder. Al moet ook gezegd worden dat Griekenland in aanvallend opzicht weinig klaarmaakte.

Rusland legde bij vlagen aardige combinaties op de mat. Steeds waren Dinijar Biljaletdinov en Roman Pavlioetsjenko bij de aanvallen betrokken. De eindpass was echter steeds matig verzorgd waardoor echte grote kansen uitbleven. Pavlioetsjenko probeerde Antonis Nikopolidis te verschalken met een boogbal, maar de Griekse doelman tilde de bal over de lat.

In de 33ste minuut ging Nikopolidis gigantisch in de fout. De doelman probeerde Sergei Semak op te jagen, maar de Russische aanvoerder bracht de bal met een omhaal voor het doel. Daar stond Konstantin Zirianov en hij kon de bal simpel in het lege doel tikken: 0-1.

Het is veelzeggend dat Rusland recht had op meer dan die ene treffer. Pavlioetsjenko mikte in het zijnet en stuitte met een schot op Nikopolidis. De Russen braken daarnaast veelvuldig uit op de counter, maar gingen onzorgvuldig met de mogelijkheden om. Vlak voor tijd produceerde Pavlioetsjenko nog een jammerlijke misser.

Griekenland stelde andermaal teleur. In de eerste wedstrijd tegen Zweden kreeg de ploeg van coach Otto Rehhagel de hoon over zich heen vanwege het laffe defensieve spel. Tegen Rusland speelden de Grieken meer vooruit, maar het was erg pover wat ze lieten zien. Meer dan wat gevaarlijke momenten na spelhervattingen kwam Griekenland niet.

Duidelijk is dat op 29 juni een nieuwe kampioen de beker in ontvangst zal nemen. Titelhouder Griekenland is door de tweede nederlaag onttroont. Rusland en Zweden moeten in een onderling duel uitmaken wie groepswinnaar Spanje naar de kwartfinale vergezelt.

Bekijk hier al onze video's