Rusland bezorgt stroef Nederland enorme kater

In de kwartfinale is een einde gekomen aan het voor Oranje zo sprankelend begonnen EK. Eén opleving betekende nog uitstel, maar Rusland bracht Nederland na verlenging pijnlijk ten val (3-1).

Nederland is in Basel zichzelf niet geweest. Na een onverwachte opleving - Ruud van Nistelrooy maakte vlak voor verstrijken van de reguliere speeltijd 1-1 - kreeg Oranje de kans zich te revancheren. Maar ook in de verlengingen maakte Rusland de beste indruk.

Nederland zwijnde bij kansen voor Roman Pavlioetsjenko (lat) en invaller Dmitri Torbinski (te slappe inzet). En scheidsrechter Lubos Michel had Rusland een strafschop kunnen toekennen na een duwfout van invaller John Heitinga op Joeri Zjirkov.

Aan de hand van de ongrijpbare Andrei Arsjavin ging Rusland er alsnog met de buit vandoor. De aanvaller van Zenit Sint-Petersburg zette 112de minuut weer eens aan voor een dribbel. Torbinski maakte het dit keer bij de tweede paal wél af, waarmee het pleit was beslecht. Uitblinker Arsjavin maakte het Oranje-demasqué compleet; 3-1.

Het was niet eens een geflatteerd resultaat. Nimmer was Nederland bij machte geweest het soepele spel van de groepsfase te laten zien. Rusland kreeg de ploeg van bondscoach Marco van Basten in een hoek waar het vooral tegen zichzelf vocht. Het hoofdschudden van Wesley Sneijder halverwege de eerste helft na ver op eigen helft meeverdedigen was tekenend voor de onmacht en frustratie. De openingstreffer van Rusland vroeg in de tweede helft kwam ook niet als een verrassing gezien het verloop van de wedstrijd. De ploeg van Hiddink had voor rust al enkele mooie mogelijkheden gehad, die Nederland hadden moeten wakker schudden. Maar het verlamde Oranje juist, dat bevreesd voor Russische aanvallen te omzichtig te werk ging.

Edwin van der Sar had schoten van Igor Kolodin en Arsjavin knap onschadelijk gemaakt. De grootste kans was voor Pavlioetsjenko, die na acht minuten een vrije kopkans verprutste. Zijn revanche kwam in de 56ste minuut. De Russische spits was Joris Mathijsen te snel af en tikte de voorzet van Sergei Semak bij de eerste paal knap in het Nederlandse doel.

Na de 1-0 werd nog meer gevraagd van Nederland, dat niet leek te beschikken over voldoende veerkracht. Invaller Robin van Persie, die in de tweede helft Dirk Kuijt was komen vervangen, liep zich in zijn enthousiasme voorbij. Te gehaast zocht Oranje naar de verlossende gelijkmaker. Het was te vaak niet zuiver genoeg om de solide Russische defensie uiteen te spelen.

Waar in de eerste helft de indraaiende vrije trappen van Rafael van der Vaart nog gevaarlijk waren geweest - onder anderen Nigel de Jong en Van Nistelrooy kwam net tekort - bleef de oogst van de tweede 45 minuten schamel. Rusland was in de counter gevaarlijker, maar strandde steeds op Van der Sar. Invaller Torbinski verzuimde acht minuten voor tijd de genadeklap uit te delen.

De misser kwam Rusland bijna duur te staan. Opnieuw bleek de ploeg van Hiddink kwetsbaar bij indraaiende vrije trappen. De bal kwam van de voet van Sneijder, Van Nistelrooy kopte bij de tweede paal de gelijkmaker binnen. Met de verlenging als resultaat, maar daarin bleek Rusland opnieuw sterker. Voor smaakmaker van de groepsfase Nederland is het EK voorbij.