Ruiz kopt Twente in eigen huis laat naast Benfica

FC Twente blijft hoop houden op de groepsfase van de Champions League. In eigen huis kwam de ploeg van trainer Co Adriaanse dankzij Bryan Ruiz laat terug tegen Benfica (2-2).

Met Denny Landzaat als controlerende middenvelder ten koste van spits Marc Janko en Bryan Ruiz in plaats van Steven Berghuis zag Adriaanse de bezoekers al na vier minuten groot gevaar stichten. Nikolay Mihaylov redde echter uitstekend op een schot van Nicolás Gaitán en twee minuten later opende Luuk de Jong aan de andere kant de score. De aanvaller haalde van twintig meter verwoestend uit, na een goede dieptepass van Denny Landzaat.

Benfica was echter niet onder de indruk van de vroege voorsprong van FC Twente en controleerde de wedstrijd, zonder direct grote kansen te creëren. In de 21ste minuut kwam de Portugese topclub toch op gelijke hoogte, nadat jubilaris Wout Brama - hij speelde zijn veertigste Europese wedstrijd namens de Tukkers - de bal had verspeeld aan Pablo Aimar. De middenvelder leverde de bal in bij Oscar Cardozo, die Mihaylov klopte met een geplaatst schot.

Landzaat en Dwight Tiendalli probeerden daarna van afstand de thuisclub een nieuwe voorsprong te bezorgen, maar na een geweldige combinatie door het centrum van de Twente-defensie was het Benfica dat in de 35ste minuut op voorsprong kwam. Axel Witsel behield het overzicht en stelde Nolito in staat de bal in het lege doel te schuiven. Nog voor rust waren Ruiz (vrije trap) en Landzaat dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Artur hield met goede reddingen zijn doel schoon in de Grolsch Veste.

In de 58ste minuut kwam Ola John de tegenvallende Emir Bajrami vervangen en meteen zorgde hij voor veel gevaar. De Jong kopte een voorzet van de vleugelaanvaller over en kort daarna schoot de spits in kansrijke positie op Artur na uitstekend terugleggen van Ruiz. Diezelfde Ruiz zorgde tien minuten voor tijd voor de verdiende gelijkmaker. De aanvaller kopte bij de tweede paal een uitstekende voorzet van John binnen, waardoor Twente mag blijven hopen op de groepsfase van de Champions League.

In de slotfase voorkwam Mihaylov namelijk een overwinning voor Benfica, toen hij Nolito van zijn tweede treffer afhield. FC Twente reist volgende week woensdag af naar Benfica in de wetenschap dat het sowieso moet scoren om de play-offs te overleven. Foto: VI Images