Ronaldo toont klasse en gidst Portugal naar halve finale

Voetbal International kiest tijdens dit EK na iedere wedstrijddag een Speler van de Dag. Op de dertiende speeldag was dat Cristiano Ronaldo.

Ronaldo toont klasse en gidst Portugal naar halve finale

<br /><br /> Duel Portugal - Tsjechië 1-0Interlands 94Doelpunten 35

Cristiano Ronaldo had in de kwartfinale tegen Tsjechië voor de tweede keer op dit EK zijn gewenste rol in de schijnwerpers te pakken. De vedette van Portugal zorgde er met een geweldige duikkopbal hoogstpersoonlijk voor dat zijn land zich als eerste plaatste voor de halve eindstrijd.

Ronaldo vormde donderdagavond een ware plaag voor de Tsjechische verdediging. Vooral zijn directe tegenstander Theodor Gebre Selassie, die na de groepsfase nog veel lof kreeg toegezwaaid, moest het ontgelden. De veelgeprezen rechtsback kreeg gedurende negentig minuten totaal geen vat op de superster van Real Madrid, mede doordat de Portugees energie spaarde door te weigeren achter de offensieve back aan te lopen.

De uitblinker van Portugal had tegen de Tsjechen pech dat hij niet vaker doel trof. Voordat Ronaldo de score opende schoot hij al twee keer op de paal, in totaal de vierde keer op dit eindtoernooi. Daarmee raakte hij al vaker het houtwerk dan wie dan ook. Zelfs geen ander land schoot in zijn totaliteit vaker op de paal.

Tevens heeft Ronaldo zich met zijn winnende goal tegen Tsjechië op de gedeelde derde plaats op de EK-topschutterslijst aller tijden genesteld. Net als voormalig ploeggenoot en international Nuno Gomes heeft de sterspeler nu zes EK-treffers achter zijn naam staan. Dat aantal is dus eveneens goed voor een nationaal record.


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

De kleine João Moutinho vormt een belangrijke schakel tussen de aanval en verdediging bij Portugal. De spelmaker duikt het liefst tussen de linies op om vervolgens met een venijnig steekballetje een teamgenoot alleen voor de keeper te zetten. Maar ook in verdedigend opzicht staat hij, hoewel hij niet de grootse en sterkste speler is, zijn mannetje.

Tegen Tsjechië maakte Moutinho wederom een uitstekende indruk als 'nummer tien'. Met enkele goede passes zette hij meerdere medespelers vrij voor het Tsjechische doel. Petr Cech zorgde er echter met enkele puike reddingen voor dat de formidabele passes van de middenvelder niet werden gepromoveerd tot assists.


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

Miguel Veloso is de stille kracht op het middenveld van Portugal. De fysiek sterke controleur knapt het vuile werk op voor zijn collega's João Moutinho en Raul Mereiles, die daardoor meer ruimte krijgen om aan te vallen. Toch kan Veloso veel meer dan alleen de controle bewaren. Met een sterke pass en een goed overzicht voegt hij ook in balbezit wat toe.

Tegen het verdedigende Tsjechië stond Veloso na balverlies bijna altijd op de goede plaats om de snelle counter eruit te halen. Daarnaast strooide hij met puntgave passes over de breedte van het veld. Bovendien beschikt hij over een wapen: het perfect aansnijden van een vrije trap. En laat dat met een uitstekende kopper als Cristian Ronaldo nu geregeld tot treffers leiden.

Samenstelling: Boy van Hanegem
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen