Ronaldo steelt de show in eigen jubileumduel en staat nu naast Ibrahimovic

De honderdste wedstrijd van Cristiano Ronaldo in dienst van Juventus is geëindigd in een zege op bezoek bij Genoa. Ronaldo zelf stelde met twee benutte penalty's de drie punten veilig.

Genoa
Genoa
1 - 3
Juventus
Juventus

Internazionale, Napoli en AS Roma hadden eerder op de zondag allemaal al gewonnen in de Serie A (zie verslagen hieronder) en dus begon Juventus als nummer zes van de Italiaanse competitie aan de uitwedstrijd tegen Genoa. De ploeg van coach Andrea Pirlo begon met vertrouwen aan de wedstrijd aangezien vorige week de derby tegen Torino werd gewonnen en midweeks Barcelona met 0-3 werd geklopt in Camp Nou.

Van dat vertrouwen was echter niet veel terug te zien op bezoek bij Genoa. De nummer achttien van de Serie A hield knap stand tegen Juventus, dat het niet voor elkaar kreeg om te scoren in de eerste helft. Twaalf minuten na rust lukte dat wel. Paulo Dybala had dit seizoen nog niet gescoord voor De Oude Dame, maar de Argentijn opende in de tweede helft zijn seizoensproductie met een hard schot in de korte hoek.

Wie dacht dat die goal bevrijdend zou werken voor Juventus, waar Matthijs de Ligt in de laatste minuten nog werd vervangen, kwam bedrogen uit. Vier minuten later lag de bal aan de overkant ook in het netje. Stefano Sturaro maakte de 1-1 namens Genoa, dat daarna Juventus-doelman Wojciech Szczesny nog een paar keer aan het werk zette.

Maar uiteraard was er zondag maar één man die het jubileumduel van Ronaldo kon beslissen: Ronaldo zelf. Eerst verdiende Juan Cuadrado een penalty en in blessuretijd verdiende ook Álvaro Morata nog een penalty. In beide gevallen ging Ronaldo achter de bal staan en in beide gevallen ramde hij de bal snoeihard tegen het net. Daarmee schroefde hij zijn fraaie statistieken nog maar eens op: hij is nu samen met Zlatan Ibrahimovic topscorer van de Serie A (tien goals) en hij maakte zijn 30ste en 31ste goal in 2020.

Atalanta Bergamo
3 - 0
Fiorentina
Fiorentina

Atalanta Bergamo heeft de week waarin het Ajax uit de Champions League knikkerde op perfecte wijze afgesloten. Met dank aan de openingsgoal van Robin Gosens won Atalanta uiteindelijk met 3-0 tegen Fiorentina. Na rust scoorden ook Ruslan Malinosvky en Rafael Toloi. Bij Atalanta deden Hans Hateboer en Marten de Roon de hele wedstrijd mee. Sam Lammers viel vlak voor tijd in. Bij Fiorentina had de nederlaag meteen stevige consequenties: de ploeg kondigde als straf een verplicht trainingskamp aan. Viola staat na elf wedstrijden namelijk zeventiende en heeft al zes wedstrijden niet gewonnen in de Serie A.

Napoli
Napoli
2 - 1
Sampdoria
Sampdoria

Bij Napoli kunnen ze het best zo snel mogelijk wisselen in Serie A-wedstrijden. Met Hirving Lozano en Andrea Petagna scoorden zondagmiddag twee invallers voor de ploeg van Gennaro Gattuso. Bij geen ploeg maakten invallers zoveel goals als bij Napoli (zes). Lozano en Petagna, die direct na rust invielen, zorgden er zodoende voor dat de openingsgoal van Sampdoria-speler Jakub Jankto werd weggepoetst na rust. Voor Lozano was het zijn tweede goal in twee weken tijd. De voormalig PSV'er scoorde vorige week ook al in het uitduel met Crotone.

Bologna
Bologna
1 - 5
AS Roma
AS Roma

Het meest doelpuntrijke duel van deze Italiaanse voetbalzondag vond plaats in Bologona. Daar won AS Roma met liefst 1-5, een stand die al bij rust op het scorebord stond. Andrea Poli (eigen goal), Edin Dzeko en Lorenzo Pellegrini hadden de wedstrijd eigenlijk al binnen een kwartier beslist. Door een eigen goal van Bryan Cristante deed Bologna na 24 minuten wel iets terug, maar via Jordan Veretout en Henrikh Mkhitaryan (op aangeven van Rick Karsdorp) stond AS Roma bij rust op een ongekende 1-5 voorsprong.

Het was voor de derde keer in de clubhistorie dat AS Roma vijf keer wist te scoren in de eerste helft. Ook in 1930 (tegen Padova) en 1931 (tegen Livorno) lukte dat al eens. Een monsterscore kwam er echter niet, want de ruststand was ook de eindstand. Bologna-coach Sinisa Mihajlovic kondigde na de wedstrijd meteen aan dat zijn ploeg, net als Fiorentina, een verplicht trainingskamp tot Kerstmis gaat houden. 'We zagen eruit als amateurs, de eerste helft was een ramp. Ik zag een totaal verkeerde houding. Er is altijd wel iets om dingen te rechtvaardigen, maar nu hebben ze echt een grens overschreden. We trekken ons terug om alles weer op orde te krijgen', zo kondigde de coach de straf aan.