Ronaldo maakt bij debuut direct kennis met klassiek Juventus-gebruik

Juventus heeft het debuut van Cristiano Ronaldo in de Serie A gevierd met een zwaarbevochten, maar zeker verdiende overwinning op Chievo Verona. Diep in blessuretijd, kort na een door de VAR afgekeurde treffer, maakte Federico Bernardeschi het winnende doelpunt voor de kampioen.

Chievo
Chievo
2 - 3
Juventus
Juventus

Ronaldo kon zijn eerste optreden in de Italiaanse competitie niet opluisteren met een treffer, al kwam hij er wel een paar keer dichtbij. Leonardo Bonucci, terug bij Juve na een jaar bij AC Milan te hebben gespeeld, scoorde wél. Een deel van de meegereisde Juve-supporters vierde zijn gelijkmaker (de 2-2) niet. De fans hebben Bonucci zijn vertrek naar Milan niet vergeven en floten de verdediger in de beginfase bij ieder balcontact uit.

Veel van die balcontacten waren er overigens niet, want het spel speelde zich in de eerste helft vooral op de helft van Chievo af. Al binnen drie minuten kwam Juve op voorsprong. Kersverse aanvoerder Giorgio Chiellini kopte een indraaiende vrije trap terug en Sami Khedira schoot uit de draai raak. De eerste kans van Ronaldo werd na ruim een kwartier genoteerd, toen de aanvaller na een geweldige actie van Juan Cuadrado maar net naast schoot. Na een drinkpauze probeerde Ronaldo het met een volley uit een lastige hoek en Cuadrado en Douglas Costa misten ook geluk.

Juve was heer en meester en had in de eerste helft bijna tachtig procent balbezit. Toch stond het halverwege 1-1. Zeven minuten voor de onderbreking kwam Chievo uit het niets op gelijke hoogte, toen Mariusz Stepinski met een knappe kopbal trefzeker was. Deze gelijkmaker was al meer dan Chievo verdiende; kort in de tweede helft kreeg de thuisploeg nóg meer. De voor veel geld van Valencia overgenomen vleugelverdediger João Cancelo veroorzaakte met een overtreding op Emanuele Giaccherini een penalty en de aanvaller benutte dit buitenkansje zelf.

Bij Juve begon de paniek nu toch wat toe te slaan. Mario Mandzukic werd in het veld gebracht voor Douglas Costa en kort na de entree van de WK-finalist was Ronaldo erg dicht bij zijn eerste Serie A-doelpunt. Het schot van de aanvaller in de verre hoek werd fantastisch gepakt door Chievo-doelman Stefano Sorrentino (39). Niet veel later treuzelde Ronaldo iets te lang en ging zijn inzet via een verdediger over, voordat Mandzukic een voorzet van CR7 net naast kopte.

De 2-2 kon simpelweg niet uitblijven en viel een ruim kwartier voor tijd. Uit een hoekschop van invaller Bernardeschi kopte Bonucci de gelijkmaker binnen. Juve ging hierna nog op zoek naar de volle buit en Sorrentino stompte een harde vrije trap van Ronaldo weg, waarna hij even hierna ook goed stond opgesteld bij een kopbal van invaller (en een andere Juve-debutant) Emre Can. Chievo kon zich alleen nog maar beperken tot verdedigen.

Een punt leverde dit niet op voor de thuisploeg. Een treffer van Mandzukic werd nog afgekeurd door de VAR, omdat Ronaldo bij de voorzet die voor dit doelpunt volgde tegen Sorrentino was geknald. De Chievo-doelman bleef na deze botsing op de grond liggen en kon de wedstrijd dan ook niet afmaken. Andrea Seculin kwam als invaller binnen de lijnen en de reservedoelman werd kort na zijn entree gepasseerd door Bernardeschi, die er met een klassiek Juventus-gebruik voor zorgde dat De Oude Dame toch met een zege aan het nieuwe seizoen begon.