Ronaldo maakt 99ste en verdedigt EK-titel met Portugal, hoofdrol Tadic

Portugal heeft zich als nummer twee van Groep B geplaatst voor het EK van volgend jaar. Servië was dicht bij een overwinning op groepswinnaar Oekraïne, maar dat was vooralsnog niet voldoende om een EK-ticket te pakken.

Luxemburg
Luxemburg
0 - 2
Portugal
Portugal

Voorafgaand aan de laatste speelronde in Groep B lag Portugal op pole position voor directe EK-kwalificatie. Een overwinning op bezoek bij Luxemburg was voldoende om de tweede plaats vast te houden en dus het EK te bereiken. Daarbij kon bondscoach Fernando Santos beschikken over een ontketende Cristiano Ronaldo, die na zijn hattrick van donderdag tegen Litouwen nog maar twee goals nodig had om op honderd interlandtreffers te komen.

Beide ploegen kwamen zondagmiddag in Stade Josy Barthel maar moeizaam op gang. De eerste mogelijkheden waren voor Luxemburg, maar zes minuten voor rust kwamen de bezoekers vanuit het niets op voorsprong. Na een uitstekende pass van Bernardo Silva was het Bruno Fernandes die met een schot in de verre hoek voor de 0-1 zorgde. Na rust kreeg Gerson Rodrigues (ex-Telstar) een enorme kans op de gelijkmaker, maar het was Cristiano Ronaldo die kort voor tijd met zijn 99ste treffer namens Portugal voor de beslissing zorgde.

Daardoor is Portugal komende zomer voor de achtste keer in de geschiedenis en voor de zevende keer op rij present op een EK-eindronde. In 2016 won de ploeg van Santos het toernooi in Frankrijk nadat Portugal in 2004 in eigen land de finale nog had verloren van Griekenland.

Servië
Servië
2 - 2
Oekraïne
Oekraïne

Servië had voorafgaand aan de laatste speelronde één punt minder dan Portugal en moest dus sowieso hopen op een misstap van de titelverdediger. Zelf moest het sowieso winnen van Oekraïne, dat als groepswinnaar al zeker is van het EK en bij minimaal een gelijkspel tegen Servië in Pot 1 zou komen bij de loting. De kans is dan groot dat de ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko in een poule met Nederland zou worden ingedeeld.

In de negende minuut kwam Servië echter op voorsprong door een benutte strafschop van Dusan Tadic. Het was de zestiende interlandtreffer van de Ajax-aanvaller. Na ruim een half uur kopte Roman Yaremchuk op aangeven van Viktor Tsygankov de gelijkmaker binnen. Elf minuten na rust kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong en weer speelde Tadic een hoofdrol. Dit keer gaf hij een prima voorzet op Aleksandar Mitrovic, die van dichtbij afrondde. In extremis trok Artem Biesiedin de stand nog gelijk: 2-2.

Door de overwinning eindigt Portugal op zeventien punten, waarmee het tweede wordt in Groep B. Oekraïne eindigt met 21 punten op de eerste plaats, waardoor het definitief in Pot 1 zit bij de EK-loting. Servië krijgt een kans om via de play-offs nog een EK-ticket te bemachtigen.