Ronaldo leidt Portugal via Wales naar EK-finale

Portugal moet dit EK nog één keer winnen om Europees kampioen te worden. De ploeg van bondscoach Fernando Santos won woensdag in de halve finale met 2-0 van Wales en had die zege vooral te danken aan de klasse van kersvers EK-topscorer aller tijden Cristiano Ronaldo.

Wales gold voorafgaand aan het duel als dé sensatie van dit EK, maar de mannen van bondscoach Chris Coleman overtuigden tegen Portugal eigenlijk geen moment. Gareth Bale had twee aardige acties in de eerste helft, maar verder werd vooral het gemis van de geschorste spelmaker Aaron Ramsey duidelijk. Portugal zette daar voor rust behalve een kopbal van Cristiano Ronaldo ook niets tegenover.

Waar het eerste bedrijf het aanzien nauwelijks waard was, kwam de tweede helft direct los. Portugal schakelde een tandje bij en werd daar al na vijf minuten voor beloond. Raphaël Guerreiro gaf na een korte corner perfect voor, Cristiano Ronaldo torende boven iedereen uit en kopte de bal in de bovenhoek. Drie minuten later stond het al 2-0. Het schot was van Cristiano Ronaldo, Nani veranderde de bal dusdanig van richting dat de Welshe doelman Wayne Hennessey volstrekt kansloos was.

De tweede Portugese treffer was voor Coleman reden om in een tijdsbestek van acht minuten drie keer te wisselen. De aanvallende krachten Sam Vokes, Simon Church en Jonathan Williams betraden het veld. Vokes (kopbal) en Bale (volley) kregen nog aardige mogelijkheden, maar de grootste kans was er voor Portugal. Een schot van Danilo werd in twee instanties moeizaam gered door Hennessey.

Portugal, dat dit EK tegen Wales pas zijn eerste wedstrijd won in de reguliere speeltijd, neemt het in de finale op tegen de winnaar van Frankrijk - Duitsland. Het gastland neemt het donderdagavond op tegen de huidige wereldkampioen.

Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over het duel tussen Portugal en Wales is hier te lezen.