Ronaldinho voorkomt zeperd arrogant Brazilië

Brazilië ontsnapte met een krappe thuiszege op Ecuador. Ronaldinho voorkwam Braziliaans gezichtsverlies. Colombia en Uruguay liepen dikke nederlagen op.

Vooraf hadden de Brazilianen nog de mond vol gehad over een gala-voorstelling. De Goddelijke Kanaries speelden in Manaus, in het hart van het Amazonegebied waar zelden een interland wordt gespeeld, en ze wilden daar maar al te graag hun kunstjes vertonen. Eergisteren meldden zich daar zelfs al dertigduizend licht hysterische toeschouwers voor een training. Maar Brazilië ging bijna ten onder aan de eigen arrogantie tegen Ecuador: 1-0. In de warming up tructen de Brazilianen er nog op los, maar vanaf de aftrap had de thuisploeg het moeilijk met de bezoekers. Het elftal van bondscoach Parreira kwam nog wel op voorsprong in de dertiende minuut, maar mocht blij zijn dat het die leiding in stand hield, want de bezoekers hadden in het verloop van het duel een overwicht. Ronaldinho kreeg die beslissende goal op zijn naam. Na een voorzet van Roberto Carlos ging Ronaldinho bij de tweede paal een luchtduel aan met Neicer Reasco, waarna de bal via de Ecuadoraan over de doellijn leek te gaan. Ronaldinho kreeg de treffer echter op zijn naam.

Paraguay nam gepaste revanche voor de 4-1 nederlaag die de ploeg in het openingsduel opliep in Peru. Op eigen veld versloegen de Paraguayanen Uruguay met 4-1, ondanks een vroege voorsprong van de bezoekers. José Cardozo was de grote man. De 32-jarige aanvaller scoorde drie keer. Carlos Paredes maakte de andere treffer namens de thuisploeg.

Ook Joaquin Botero scoorde drie keer. De aanvaller hielp zo Bolivia aan een overtuigende 4-0 zege op Colombia. In het hooggelegen La Paz kwam de regerend Zuid-Amerikaans kampioen er niet aan te pas. Iván Cordoba had een negatieve hoofdrol. De Colombiaanse centrale verdediger van Internazionale gaf in de eerste helft al snel een strafschop weg en moest in de 63ste minuut van het veld na een rode kaart vanwege een gefrustreerde en harde tackle. In de twaalfde minuut benutte Julio Baldivieso de strafschop, na hands van Cordoba. Na een half uur verdubbelde Botero de Boliviaanse voorsprong, waarna hij in de 49ste en 58ste minuut zijn andere twee goals aantekende.