'Ronald Koeman nieuwe coach Ajax'

Ajax en niet het Nederlands Elftal lijkt de strijd om Ronald Koeman te hebben gewonnen. De coach verlaat Vitesse om per direct in dienst te treden van de Amsterdamse club, zo meldt NOS Studio Sport.

'Ronald Koeman nieuwe coach Ajax'

Volgens Ger Lagendijk, zaakwaarnemer van Koeman, is de deal nog niet helemaal afgerond. 'Zo'n overgang regel je niet per fax, daar heb je een paar dagen voor nodig.'

Vitesse-voorzitter Jos Vaessen reageerde zeer verbaasd op het bericht dat Koeman naar Ajax gaat. De coach staat immers nog tot de zomer van 2002 onder contract bij de Arnhemse club. Vaessen: 'Er is geen enkel contact met Ajax geweest.' Maar het armlastige Vitesse zou een eventuele transfersom goed kunnen gebruiken.

De oud-speler van Ajax was de grote favoriet om de functie van de donderdag ontslagen Co Adriaanse over te nemen. Het bestuur van de Amsterdamse club vertelde op zoek te zijn naar een oud-speler, die als coach aan de slag zou kunnen. Bovendien beschikt Koeman over enkele kwaliteiten die het Amsterdamse bestuur hoog zou hebben zitten: hard, eerlijk en consequent. Daarnaast staat Koeman een speelstijl voor met buitenspelers, een tactiek die geheel bij de visie van Ajax past.

Donderdag ontsloeg Ajax Co Adriaanse vanwege tegenvallende resultaten. Technisch directeur Leo Beenhakker verklaarde dat Ajax binnen 48 uur een structurele oplossing wilde presenteren. 'En dat betreft een trainer, die elders werkzaam is', aldus Beenhakker. Donderdagavond zou al een eerste gesprek van Ajax met Koeman zijn geweest.

Ronald Koeman speelde van 1983 tot 1986 drie seizoen voor Ajax. Met die ploeg veroverde hij in 1985 het kampioenschap en won hij een jaar later de KNVB beker. Koeman speelde vervolgens ook nog bij FC Groningen, PSV, Barcelona en Feyenoord.

Sinds 1 januari 2000 was hij als coach in dienst bij Vitesse. Daarvoor werkte hij onder meer als assistent van bondscoach Guus Hiddink tijdens het WK van 1998.

Volgens geruchten zou ook de KNVB interesse hebben in Koeman. Vrijdag maakte de voetbalbond bekend dat Louis van Gaal opstapt als bondscoach. DE KNVB is nog op zoek naar een opvolger.

Bekijk hier al onze video's