Romario gaat in Brazilië barricades op tegen corruptie

Reacties

De Braziliaanse overheid gaat een onderzoek beginnen naar de vermeende omkoping bij de toewijzing van het WK van 2014. Voormalig topspits Romario de Souza Faria, inmiddels politicus in de socialistische hoek, is de drijvende kracht achter het onderzoek.

Romario gaat in Brazilië barricades op tegen corruptie

Het Braziliaanse onderzoek loopt synoniem aan dat van de Amerikaanse justitie en de FBI, die woensdag in Zürich zeven FIFA-officials oppakten op verdenking van grootschalige en stelselmatige corruptie en omkoping. In totaal werden in die zaak veertien verdachten aangemerkt.

Een van die veertien was José Maria Marin, voormalig voorzitter van de Braziliaanse bond. 'Veel van de corrupte officials en dieven zijn opgepakt. Zij stelen van het voetbal. Een van hen is José Maria Marin. Hij is de grootste schurk van allemaal en hoort achter slot en grendel', liet Romario al in duidelijke bewoordingen weten hoe hij er tegenaan kijkt.

De voormalige topspits van PSV en Barcelona was al een van de grote tegenstanders van de komst van het mondiale toernooi naar zijn land. Hij vond dat Brazilië beter kon investeren in zaken als onderwijs, de gezondheidszorg en bestrijding van armoede, in plaats van het pronken met staatshoofden, voetbalbobo's en andere eregasten.

Een steun in de rug van Romario, die ook senator van Rio de Janeiro is, is dat president Dilma Rousseff al heeft toegezegd de aanval te openen op de corruptie. Een andere levende legende, Pelé, is het overigens níét eens met Romario. In tegenstelling tot woede bij Romario over de herverkiezing van Blatter, maakte opluchting zich meester van Pelé. 'Blatter is een ervaren bestuurder en dat was nodig. Dit is perfect.'

Tegelijkertijd met het Braziliaanse onderzoek en de beerput die openging door het FBI-onderzoek loopt óók nog een Zwitserse campagne. Dat onderzoek is weer gespitst op omkoping bij de WK's van 2018 en 2022, die respectievelijk werden toegewezen aan Rusland en Qatar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.