'Roep Eredivisie om eerlijke geldverdeling in Europa is hypocriet'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Tom Knipping over de pogingen om een socialere geldverdeling in Europa te krijgen. 

'Roep Eredivisie om eerlijke geldverdeling in Europa is hypocriet'
© Pro Shots

Vorige week was er in Londen een bijeenkomst van de European Leagues, een verbond van nationale competities in Europa. Het is een organisatie die behoorlijk aan de weg timmert. De voorzitter van de European Leagues heeft inmiddels een positie verworven binnen het UEFA-bestuur. Daar probeert hij de Europese voetbalfederatie te weerhouden van al te gekke plannen die de belangen van de nationale competities ondergraven. Namens de Eredivisie was Mattijs Manders aanwezig, terwijl zijn voorganger Jacco Swart tegenwoordig directeur is van de European Leagues. De verzamelde competitiebazen kwamen met een unaniem pamflet waarmee ze de internationale media bereikten.

Hun dringende advies gaat onder meer over een socialere geldverdeling in Europa. Zo moeten de clubs meer in balans komen en de Champions League en Europa League spannend blijven. Dat is niet alleen sympathiek, maar ook volledig terecht. Momenteel gaat er twee miljard euro naar de clubs in de Champions League en vijfhonderd miljoen euro naar de Europa League, waaraan ook nog eens zestien extra teams deelnemen. Bovendien: de clubs die niet regelmatig meedoen in Europa, zijn op termijn gezien. De Eredivisie schaarde zich achter deze oproep. Maar hoe is het in eigen land ook alweer geregeld met de verdeelsleutel?

De nummer één krijgt vijf keer zoveel geld uit de mediapot als de nummer laatst. Daarmee heeft de Nederlandse competitie niet alleen een van de meest onrechtvaardige verdelingen van Europa, het verschil is zelfs nog extremer dan bij de UEFA, die desondanks wel even wordt terechtgewezen door de Eredivisie. Het gevolg in Nederland is precies datgene waarvoor de European Leagues internationaal zegt te vrezen: een steeds duidelijkere afscheiding. De kans dat een ploeg uit het rechterrijtje een topclub verslaat, wordt steeds kleiner.

Beleidsbepalers die naar aanleiding van de internationale ontwikkelingen de discussie proberen aan te zwengelen over een aanpassing van het competitieformat en herverdeling van geld – zoals Toon Gerbrands en Isitan Gün – worden intussen genegeerd. Een betere wereld begint bij jezelf. Zolang de Eredivisie de aso-league van Europa blijft en niemand hierover de strijd aandurft met het machtige Ajax, hebben we geen recht van spreken en is er geen enkele grond om de UEFA te veroordelen op het feit dat die Real Madrid en Barcelona te vriend houdt door hen de jackpot te gunnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.