Roemeen Mutu verzuimt Italië uit toernooi te schieten

Italië en Roemenië speelden beide voor de overwinning, maar eindigden hun onderlinge ontmoeting in Zürich allebei als verliezer door het 1-1 gelijkspel.

De Italianen zijn de grootste verliezers. Na de 3-0 nederlaag tegen Nederland van afgelopen maandag moesten zij winnen om hun overlevingskansen in eigen hand te houden. Maar na de puntendeling met de Roemenen zijn de mannen van bondscoach Roberto Donadoni afhankelijk van de resultaten in de duels van de groepsgenoten in poule C.

Ook de Roemenen zullen zich verliezers wanen. In de tachtigste minuut kregen zij bij een 1-1 tussenstand een strafschop nadat Christian Panucci tegenstander Paul Codrea bij diens keel onderuit had getrokken. Adrian Mutu faalde echter. De aanvaller van Fiorentina schoot de strafschop te dicht bij Gianluigi Buffon, waarna de keeper met zijn rechterhand en rechtervoet de bal uit zijn doel hield.

Het bleek een cruciale redding van Buffon. Want bij een nederlaag was het EK voor de Italianen voorbij geweest. Nu mogen de Azzurri dankzij de redding van de doelman van Juventus nog hopen op kwalificatie. En Mutu bleek dusdanig van slag, dat hij in tranen geen bal meeer raakte en vijf minuten later door bondscoach Victor Piturca werd vervangen. Qua spelbeeld was de puntendeling terecht. Beide landen zochten de aanval en de overwinning, de Italianen waren iets beter en hadden het meeste balbezit. Maar wat betreft het aantal gevaarlijke kansen deden Italië en Roemenië niets onder voor elkaar.

De Roemenen waren wel op voorsprong gekomen. In de 55ste minuut profiteerde Mutu van een blunder van Gianluca Zambrotta, die dacht de bal terug te koppen op doelman Buffon en niet op de spits had gerekend. Koeltjes wipte Mutu de bal over de aanstormende Italiaanse keeper heen.

Maar Italië antwoordde direct. Eén minuut later was het al 1-1. Giorgio Chiellini kopte vanaf de tweede paal de bal terug voor de goal, waar Panucci als eerste ter plekke was om de bal in het doel van Bogdan Lobont te tikken.

Roemenië heeft twee punten en Italië heeft er eentje. Nederland en Frankrijk hebben in dezelfde groep respectievelijk drie en één punt. Mocht Oranje winnen van Les Bleus dan is het groepswinnaar.