Rode kaart Vermaelen zet titelstrijd Ajax onder druk

Ajax dreigt na de 1-0 thuisnederlaag tegen SC Heerenveen verder achterop te raken. Een rode kaart voor Thomas Vermaelen bracht de titelkansen nieuwe schade toe.

De wedstrijd kantelde kort na rust in het voordeel van SC Heerenveen. Roy Beerens ontsnapte aan de aandacht van zijn directe tegenstander Robbert Schilder en Vermaelen kon de doorgebroken aanvaller alleen onreglementair afstoppen. De beslissing van scheidsrechter Roelof Luinge was dan ook te billijken.

De protesten van Ajax waren ook niet op hun plaats aangezien de Amsterdammers kort voor rust waren ontsnapt aan een strafschop. Luinge had in een actie van Robbie Wielaert op Danijel Pranjic niets onreglementairs gezien, waar televisiebeelden een ander besluit rechtvaardigden. De Friese numerieke meerderheid vertaalde zich binnnen het uur in de openingstreffer. Een vrije trap van Pranjic ging door de Amsterdamse muur en via een weinig overtuigend handje van Maarten Stekelenburg in het Ajax-doel. SC Heerenveen bleef na de treffer relatief eenvoudig overeind. De attente Brian Vandenbussche moest alleen bij een dreigende doorbraak van Luis Suárez en Gabri handelend optreden.

Het resultaat was een extra grote tegenvaller, omdat Ajax in de eerste helft had laten zien te beseffen geen nieuwe steek te mogen laten vallen. De Amsterdamse felheid leidde niet alleen tot kansen voor onder anderen Miralem Sulejmani, maar ook tot een aantrekkelijke wedstrijd omdat SC Heerenveen zich gaandeweg de eerste helft steeds beter had laten zien.

Door de nederlaag dreigt Ajax nog verder achterop te raken op koploper AZ, dat zondag bij een overwinning op Sparta Rotterdam de marge kan vergroten tot negen punten. De Amsterdammers voelen bovendien de hete adem in hun nek van SC Heerenveen. De Friese formatie staat op drie punten.