Roda JC rekent af met 'De la Vega-ambassadeur'

Reacties

Roda JC Kerkrade hoopt verlost te zijn van voormalig adviseur Pieter Nieuwenhuis. De directeur van onderzoeksbureau Hypercube raakte het afgelopen jaar nauw betrokken bij de Kerkraadse club.

Roda JC rekent af met 'De la Vega-ambassadeur'
© Pro Shots

De Mexicaan Mauricio García de la Vega (foto) schakelde Nieuwenhuis in bij zijn poging om Roda JC over te nemen. Een plan dat voortijdig strandde, met een hoop tumult en moddersmijterij. Vóór de investeerder uit het Parkstad Limburg Stadion werd verjaagd, liet hij zich op de club en in de media lang vertegenwoordigen door Nieuwenhuis.

De Hypercube-directeur was aanvankelijk zeer enthousiast over García de la Vega, maar veranderde gedurende de zomermaanden volledig van mening. Hij merkte dat de Mexicaan afspraken niet nakwam en bleef zelf ook met onbetaalde rekeningen zitten. Heel Roda kwam in conflict met de pseudo-investeerder, waarbij Nieuwenhuis kant koos voor de club. De man die eerst spreekbuis van García de la Vega was, groeide zo uit tot woordvoerder van Roda JC.

Nadat een ondernemerscollectief de Limburgse club had overgenomen, verdween ook Nieuwenhuis van het toneel. Wel diende hij nog een factuur in voor zijn advieswerk. Hij liet Roda per brief weten nog 94.200 euro te willen ontvangen voor geleverde diensten. Zou de club in gebreke blijven, dan sloot hij juridische stappen niet uit.

Beleidsbepalers van Roda hoonden de claim weg en dreigden juist met stappen tegen Nieuwenhuis, vanwege zijn aandeel in het Mexicaanse debacle. Een zoveelste pijnlijke rechtszaak lijkt de club nu toch bespaard te blijven.

Volgens interim-directeur Herman Huirne zijn Roda en Nieuwenhuis dichtbij een oplossing. 'Afgelopen week zijn er gesprekken geweest', zegt Huirne. 'Ik zat daar zelf niet bij, maar heb begrepen dat het er allemaal positief uitziet. Na heel wat gesteggel over en weer zal er toch water bij de wijn worden gedaan. Van beide kanten, ja.'

De mening van de interim-directeur over de factuur van bijna een ton is onveranderd. 'Ik verbaas me nog steeds over de ingediende rekening. Als jij vijf maanden onderdeel bent geweest van iets, en het heeft nergens toe geleid, dan vraag ik me af hoe je recht denkt te hebben op zo'n bedrag. Híj (Nieuwenhuis, red.) was degene die met De La Vega op de proppen kwam, híj wierp zich op als zijn ambassadeur. Maar dan wordt het geen succes en trek je ineens je handen ervan af.'

'Dan vind ik het wel erg kort door de bocht om tóch een rekening in te dienen met daarop een heel groot aantal werkuren, uren die ik moeilijk kan controleren. En om gewoon 225 euro per uur te declareren. Ongetwijfeld zullen er werkzaamheden bij hebben gezeten die iets hebben bijgedragen aan Roda JC, maar ook heel veel waarbij je je dat kunt afvragen.'

Huirne is blij dat een compromis nu dus toch in zicht lijkt. 'Hoe eerder we die hele toestand achter ons kunnen laten, hoe beter. Wij moeten verder. Het belang van Roda staat voorop.' Nieuwenhuis was niet bereikbaar voor commentaar.

Podcast over chaos bij Roda JC: 'Ze hadden De la Vega op zijn minst kunnen googelen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.