Roda JC pakt koppositie bij ADO, TOP Oss sprankelt tegen beloften PSV

Roda JC bezorgde ADO Den Haag vrijdagavond een pijnlijke nederlaag, terwijl TOP Oss sprankelde tegen de beloften van PSV. NAC Breda mocht Dominik Janosek bedanken in het treffen met Jong AZ en Telstar - SC Cambuur werd tweemaal gestaakt vanwege biergooiende supporters. FC Emmen speelde voor de tweede maal dit seizoen gelijk.

ADO Den Haag
0 - 3
Roda JC Kerkrade

Na de 0-0 van vorige week op De Vijverberg tegen De Graafschap, gingen de fans in Den Haag er eens goed voor zitten in het Bingoal Stadion. De Hagenezen kwamen bedrogen uit, want vanaf het eerste fluitsignaal was het Roda JC wat de klok sloeg. Walid Ould-Chikh kreeg in de beginfase een grote kans, maar hij kon voor de lijn ternauwernood van de bal gegleden worden. Nadat Enrique Peña Zauner met een lage schuiver ADO-doelman Hugo Wentges, die vrijdag is opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje-bondscoach Michael Reiziger, tot een moeilijke redding dwong, was de doelman even later kansloos op een nieuwe inzet van de Limburgse buitenspeler: 0-1.

Waar werd gerekend op een antwoord van de thuisploeg, deed Zauner opnieuw van zich spreken door de 0-2 vrij vlot na de openingstreffer aan te tekenen. Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg ranselde Ould-Chikh van grote afstand de 0-3 op het scorebord, waardoor het pleit in de Residentie al voor de rust beslecht was in het voordeel van de equipe van trainer Bas Sibum. In het tweede bedrijf wist ADO Den Haag ook geen enkele keer op het doel van Koen Bucker te schieten. Roda JC geloofde het wel in Den Haag en vierde na negentig minuten het koploperschap in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 2
VVV-Venlo
VVV-Venlo

FC Emmen ging aan De Oude Meerdijk furieus van start en kreeg een grote kans via Piotr Parzyszek. Op de schuiver met links van de Poolse spits had Jan de Boer echter een mooie redding in huis. Toch moest De Boer niet veel later capituleren op een inzet van Patrick Brouwer. De goal gaf Emmen echter geen rust in het spel. Voor rust draaiden de bezoekers uit Venlo het duel volledig om.

Soulyman Allouch gaf een bekeken voorzet op Roel Janssen, maar doordat de linksback de bal niet toucheerde, schoot de bal zomaar door de verre hoek in. De tweede van VVV was er eentje van grote schoonheid en opnieuw was Allouch de man die zijn naam op het scorebord zette. Voor zijn tweede van de avond kwam de buitenspeler naar binnen en krulde de bal achter de kansloze Jan Hoekstra in de verre hoek raak: 1-2.

Op driekwart van de wedstrijd wist Parzyszek uiteindelijk toch het net te vinden. De spits kwam voor zijn directe tegenstander en schoot diagonaal de 2-2 achter De Boer. Na de gelijkmaker bleef de thuisploeg aandringen en Parzyszek was een aantal maal dichtbij zijn tweede en de derde van Emmen. Jari Vlak raakte ook nog de paal voor de ploeg van trainer Fred Grim. Gescoord werd er niet meer in Drenthe, waardor Grim en zijn manschappen opnieuw genoegen moesten nemen met een gelijkspel.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 1
Jong AZ
Jong AZ

NAC Breda had in het eigen Rat Verlegh stadion de grootst mogelijke moeite met Jong AZ, maar het mocht Dominik Janosek danken. De Tsjechische middenvelder schoot eerst raak vanaf elf meter, waarna hij op slag van rust ook nog met een schot van afstand scoorde. Daniel Deen raakte zijn inzet nog wel aan, maar kon zijn handschoen niet achter de bal krijgen: 2-0.

Jong AZ bleef in de tweede helft proberen terug in de wedstrijd te komen en kreeg ook loon naar werken. Een handsbal van de ploeg uit Breda gaf Jayden Addai de uitgelezen mogelijkheid de 2-1 aan te tekenen. De buitenspeler faalde niet vanaf elf meter. Verder liet de formatie van trainer Peter Hyballa het niet komen en werd het 'Avondje NAC' afgesloten met een overwinning.

Willem II
Willem II
2 - 0
FC Dordrecht

FC Dordrecht had bij Willem II de beste mogelijkheden, maar zoals zo vaak in het voetbal viel de treffer aan de andere kant. De 36-jarige Michael de Leeuw kopte de thuisploeg kiezelhard op voorsprong: 1-0. Na de rust bleek Willem II-trainer Reinier Robbemond een gouden hand van wisselen te hebben, want Max Svensson wist als invaller voor Max de Waal na vier minuten de marge op twee te brengen.

Het verzet van De Schapenkoppen was gebroken en de Tilburgers voetbalden het duel - naast het creëren van een aantal kansen waaronder een kopbal van Freek Heerkens die van de lijn werd gehaald - gemakkelijk uit.

Helmond Sport
1 - 0
FC Den Bosch

De Brabantste derby tussen Helmond Sport en FC Den Bosch ging later van start, omdat er een gat in een van de doelen was geconstateerd. Het latere aanvangstijdstip leek ervoor te zorgen dat het niveau eronder leed, maar Giannis-Fivos Botos wist uiteindelijk toch de ban te breken. Het onderonsje onder de rivieren bleef daarna spannend, maar het was Helmond Sport dat de eerste zege van het seizoen boekte.

TOP Oss
TOP Oss
4 - 1
Jong PSV
Jong PSV

TOP Oss sprankelde vanaf het begin tegen de beloften van PSV. De Brabanders kwamen vanaf de stip op voorsprong dankzij Roshon van Eijma, waarna Konstantinos Doumtsios voor het verstrijken van het halfuur Kjell Peersman twee keer liet vissen: 3-0. Verder dan een afzwaaier van Jason van Duiven kwam de formatie van trainer Will Boessen niet in de eerste helft.

Van Duiven deed in de tweede helft wel wat terug met zijn tweede van het seizoen door een voorzet bij de tweede paal binnen te glijden, maar daarna deden de beloften uit Eindhoven zichzelf de das om. Eerst zat Peersman er volledig naast bij een vrije trap van de Ossenaren en de ongelukkige Bram Rovers kopte de bal in eigen doel: 4-1, waarna Renzo Tytens in drie minuten twee keer de gele kaart kreeg voorgehouden, waarvan de tweede voor een schwalbe. Daardoor was het pleit beslecht in Oss.

Telstar
Telstar
2 - 3
SC Cambuur
SC Cambuur

Eredivisie-degradant Cambuur begon vorige week tegen mededegradant FC Emmen met een 2-2 gelijkspel, maar bij Telstar is de equipe van trainer Sjors Ultee wel op weg naar een overwinning. In het kaarten- en penaltyfestival in het BUKO Stadion was de hoofdrol weggelegd voor scheidsrechter Stan Teuben. In de eerste helft gaf de leidsman zeven gele kaarten. Daarbovenop wees hij twee keer naar de stip in het voordeel van de bezoekende Friezen. Milan Smit liet Ronald Koeman junior tweemaal kansloos. Na de eerste treffer van de spits van Cambuur werd het duel tijdelijk gestaakt doordat er vanaf de oosttribune dingen op het veld werden gegooid.

Het Telstar van Mike Snoei, die drie wissels doorvoerde in de rust, gaf niet op en kwam heel snel terug in het duel. Invaller Quinten van den Heerik werkte de bal na een corner uit de kluts binnen. Telstar kreeg via onder andere Mohammed Tahiri nog de mogelijkheid om de gelijkmaker aan te tekenen, maar Cambuur wist halverwege het tweede bedrijf de marge weer op twee te brengen. Michael Breij schoot een vrije trap prachtig raak: 1-3. Daarna werd er door de supporters opnieuw bier gegooid, waardoor beide ploegen naar de catacomben gingen.

Vlak na de hervatting moest Jayden Turfkruier inrukken met rood, maar Telstar wist ondanks de man minder op het veld via Zakaria Eddahchouri toch terug in de wedstrijd te komen. Bij de laatste corner ging Koeman jr. nog mee naar voren, maar de zoon van de bondscoach kon geen heldenrol pakken.