Roda JC in Eredivisie sinds 2008 zonder zege op Ajax

● Veertig keer eerder troffen de ploegen elkaar in Kerkrade. Ajax nam in zestien gevallen alle punten mee terug naar Amsterdam, evenzoveel duels eindigden gelijk en acht keer bleef de winst in Limburg. De Amsterdammers maakten 58 doelpunten, Roda JC 46.

Roda JC in Eredivisie sinds 2008 zonder zege op Ajax

● De clubtopscorer van Ajax in dit seizoen is Davy Klaassen, bij Roda JC is dat Krisztián Németh. Beide spelers maakten zeven doelpunten.

● Keeper Filip Kurto sloeg namens Roda JC nog geen minuut over in dit seizoen.

● Vorig seizoen ging Roda JC lang aan de leiding tegen Ajax (goal Guus Hupperts), maar in de laatste tien minuten bezorgden Christian Eriksen en Lasse Schöne de gasten alsnog de overwinning (1-2).

● De laatste keer dat Roda JC in eigen huis van Ajax won was op 10 februari 2008 (2-1). Voor de Limburgers scoorden Roland Lamah en Anouar Hadouir, namens de Amsterdammers was Klaas-Jan Huntelaar trefzeker. De vijf wedstrijden erna leverden stuk voor stuk geen winst meer op voor de thuisploeg.

● Dat duel was sowieso de laatste keer dat Roda JC te sterk was voor Ajax (uit en thuis). Elf wedstrijden hebben de Limburgers derhalve al niet meer gewonnen van de Amsterdammers.

● In de laatste veertien wedstrijden tegen Roda JC kwam Ajax telkens tot scoren.

● Roda JC won voor het laatst in de Eredivisie op 27 oktober 2013 (tegen PSV met 2-1). De zes wedstrijden erna leverden geen enkele keer de volle buit op. De laatste drie duels én de laatste drie thuiswedstrijden in de competitie gingen alle verloren, al herstelden de Limburgers zich afgelopen woensdag door in het bekertoernooi koploper Vitesse uit te schakelen (3-1).

● Ajax heeft zijn laatste vijf competitiewedstrijden gewonnen, inclusief drie uitduels.

● Davy Klaassen was namens Ajax in de laatste vier competitiewedstrijden trefzeker. De laatste speler die een dergelijke serie namens de Amsterdammers neerzette was Luis Suarez. De Uruguayaan maakte in februari-maart 2009 in zes wedstrijden op rij een goal.

● Frank de Boer heeft als coach nog niet verloren van Roda JC. Zes competitiewedstrijden leverden vier zeges en twee remises op. Bovendien won Ajax in oktober 2011 ook in het bekertoernooi van Roda JC (2-4).

Samenstelling: Jasper Steppé

Bekijk hier al onze video's