Roda JC dendert door dankzij verguisde Rosheuvel

Roda JC Kerkrade heeft de ingeslagen weg naar lijfsbehoud vervolgd. Mikhail Rosheuvel zorgde er met zijn late treffer voor dat de geslaagde inhaalrace van PEC Zwolle alsnog zonder resultaat bleef (3-2).

Roda JC blies afgelopen weken de hoop op lijfsbehoud nieuw leven in met zeges bij NAC Breda en Vitesse. Met de successen groeide ook het vertrouwen bij de Limburgers. PEC Zwolle ondervond dat zaterdag in Kerkrade aan den lijve. Mede door een eigen uiterst stroeve start keken de gasten na zeven minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Simon Gustafson speelde daarin een grote rol.

De Feyenoord-huurling was in de derde minuut de aangever van de openingstreffer van Donis Avdijaj, die met een bekeken schot PEC-doelman Diederik Boer het nakijken gaf. Niet veel later was het Gustafson zelf die de marge vergrootte. Bij de tweede paal tikte hij na een voorzet van Mikhail Rosheuvel de bal in het PEC-doel.

In de 23ste minuut dacht Roda de genadeklap te hebben uitgedeeld via Avdijaj. Maar scheidsrechter Björn Kuipers floot de Schalke 04-huurling terug. De 3-0 werd wegens buitenspel afgekeurd. Voor de Limburgers volgde niet veel later een volgende tegenvaller. Younes Namli verraste met een vrije trap vanaf de rechterkant doelman Hidde Jurjus bij de eerste paal.

Gesteund door de aansluitingstreffer ging PEC Zwolle na rust op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg van trainer John van 't Schip had ook een overwicht zonder dat dat tot grote kansen leidde. Omdat onder anderen Avdijaj verzuimde Roda meer lucht te geven leefde bleef het tot het einde spannend. In de slotfase sloeg de Overijsselse gasten toe via Queensy Menig. Maar niet veel later sloeg de teleurstelling bij Roda om in euforie. Rosheuvel, eerder verguisd vanwege ongekende missers, was het die de stemming in het Parkstad Limburg Stadion deed omslaan door twee minuten na de gelijkmaker de 3-2 te maken.

Door het resultaat in Kerkrade heeft Roda zicht gekregen op de plekken boven de rode streep. Nummer zestien FC Groningen, dat zondag nog wel in actie komt tegen SC Heerenveen, is slechts drie punten verwijderd. Willem II en NAC Breda hebben dertig punten verzameld, vier meer dan Roda. PEC Zwolle blijft ondanks de nederlaag zesde in de Eredivisie.