Roda blijft meedraaien in top door zege op Excelsior

Roda JC heeft de vijfde plaats in de Eredivisie overgenomen van AZ. De Limburgers versloegen op eigen bodem Excelsior Rotterdam: 3-0.

De ploeg uit Kerkrade had veertien minuten nodig om de ban te breken. Jimmy Hempte was de maker van het openingsdoelpunt. Zijn schot van afstand werd dusdanig van richting veranderd dat doelman Cees Paauwe kansloos was.

Na de vroege voorsprong bleef Roda aandringen. Mads Junker was gevaarlijk met een kopbal en ook met een lob was hij bijna trefzeker, maar beide keren vond de spits Paauwe op zijn weg. De Excelsior-goalie moest na 28 minuten wel voor een tweede keer capituleren. Pa-Modou Kah kopte de bal uit een hoekschop onberispelijk in de bovenhoek.

Tot de rust vielen er geen treffers meer. In de tweede helft consolideerden de Limburgers de voorsprong en bleef een Kralingse aansluitingstreffer uit. Nadat Kaj Ramsteijn met zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten, was het tevens gedaan met de spectaculaire momenten. Morten Skoubo (foto) bepaalde in de 84ste minuut nog wel de eindstand, Willem Janssen was de aangever, op 3-0.

Door de zege neemt Roda JC de vijfde plaats over van AZ, dat zaterdag niet verder kwam dan een remise tegen Heracles Almelo. De voorsprong op de Alkmaarders bedraagt één punt. Excelsior blijft zestiende met respectievelijk zes en negen punten voorsprong op VVV-Venlo en hekkensluiter Willem II. Foto: VI Images