'Robben-Huntelaar-Kolk tegen Costa Rica; aardige aanval'

Reacties

Nederland is de grote favoriet om zich zaterdag ten koste van Costa Rica te plaatsen voor de halve finale van het WK. Het zou echter niet voor het eerst zijn als Louis van Gaal zich verslikt in het Midden-Amerikaanse land. Santi Kolk en Thijs Houwing, die in 2001 onder de bondscoach namens Jong Oranje tegen de Costa Ricanen speelden, blikken terug op de tot nu toe enige confrontatie tussen beide landen.

'Robben-Huntelaar-Kolk tegen Costa Rica; aardige aanval'

Van Gaal werd in 2000 aangesteld als bondscoach van Nederland en nam in de daaropvolgende zomer ook het WK Onder-20 in Argentinië op zich. Daar nam Jong Oranje het in de poulefase op tegen Ethiopië, Ecuador en Costa Rica. Door een verrassende 1-3 nederlaag tegen de Costa Ricanen, op 18 juni, bereikte Nederland ternauwernood de achtste finale. In die ronde versloeg het Angola (2-0), waarna het in de kwartfinale strandde tegen Egypte (1-2).

'Dat Van Gaal, de bondscoach van het grote Oranje, ons trainde op het jeugd-WK was voor mij als jonge speler een geweldige ervaring', blikt Santi Kolk (32, foto onder) terug. De inmiddels gestopte aanvaller stond in 2001 tijdens alle WK-duels in de basis. 'Ik was destijds echt een groot talent. Het is jammer dat ik me niet zo heb doorontwikkeld als sommige ploeggenoten van toen, maar als ik nu terugkijk, ben ik er trots op dat ik in die tijd op hetzelfde niveau zat als onder anderen Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar. Ik stond samen met die twee voorin tegen Costa Rica. Robben-Huntelaar-Kolk; een aardige aanval, toch?'

Costa Rica wist de hoge verwachtingen na de overwinning op Jong Oranje niet waar te maken en strandde al in de achtste finale, waarin Tsjechië met 2-1 te sterk bleek. De Costa Ricaanse generatie van 2001 schopte het ook na het toernooi niet ver. Geen enkele jeugdinternational van toen behoort tot de huidige WK-selectie van het land. Dat verbaast Kolk. 'Ik kan me Winston Parks nog herinneren', vervolgt hij. 'Die maakte tegen ons twee doelpunten. Dat was echt een heel groot talent.' De nu 32-jarige Parks speelde slechts achttien A-interlands en voetbalt na avonturen in Italië, Rusland, Tsjechië, Azerbeidzjan en Roemenië nu in de tweede divisie van Costa Rica.

'Verkeerde pad'
Twee spelers die namens Costa Rica bijdroegen aan de zege op Jong Oranje - Johel Fajardo en Maichal Robinson - zijn zó ver afgegleden dat zij niet meer terug te vinden zijn in de diverse voetbalnaslagwerken- en databases. 'Misschien zijn die ergens op het verkeerde pad beland', grapt Kolk, die zelf een jaar geleden een punt zette achter zijn profloopbaan na periodes bij onder meer ADO Den Haag, Excelsior, Vitesse en SC Heerenveen.

Thijs Houwing (foto onder), die tegen Costa Rica halverwege Huntelaar verving, verdween al eerder uit de schijnwerpers. Het voormalige toptalent van FC Twente keerde in 2006 terug naar amateurs. 'Het is bijzonder hoe het kan lopen', aldus de nu 33-jarige spits. 'In Argentinië was Klaas-Jan Huntelaar mijn concurrent. Ik stond vóór het toernooi meestal in de basis, later kreeg híj de voorkeur. Klaas-Jan was toen al een echte killer. Met de kennis van nu kan ik gemakkelijk zeggen dat ik sommige dingen anders had moeten doen, maar spijt heb ik niet. De dingen die ik heb meegemaakt, zoals het jeugd-WK, pakt niemand mij meer af. Dat was een prachtige periode met een leuk elftal, hoewel we het verder hadden moeten schoppen dan de kwartfinale.'

'Dat sommige jongens van dat elftal zo ver gekomen zijn, is heel knap', gaat Houwing verder. 'Daar heb ik veel respect voor. Arjen Robben was toen al goed, maar is nu gewoon weergaloos.' Rafael van der Vaart, die op het WK van nu ontbreekt vanwege een blessure, maakte in 2001 de meeste indruk op Houwing. 'Ik had verwacht dat hij nu echt nog in de wereldtop zou voetballen. Hij speelt in Duitsland voor een mooie club (Hamburger SV, red.), maar als ik terugdenk aan die tijd, had ik nog meer van hem verwacht.'

'Van Gaal is losser'
Zowel Houwing als Kolk werkte in Argentinië goed samen met Van Gaal. 'Als het over voetbal ging, was hij extreem perfectionistisch, maar hij kon ook heel relaxed zijn', aldus Kolk. 'Zijn karakter zal door de jaren heen niet zijn veranderd, maar als ik hem nu soms op tv zie lachen en dollen op de training, dan denk ik dat hij daarin wel wat losser is geworden. Vroeger was hij op het trainingsveld altijd heel serieus.' Kolk denkt dat Van Gaal de ideale bondscoach is voor de huidige, overwegend jonge selectie. 'Hij geeft spelers veel vertrouwen. Ik weet nog steeds dat hij na de nederlaag tegen Costa Rica naar me toe kwam om me te vertellen dat ik goed had gespeeld. Zo'n moment is voor een jonge voetballer na een tegenslag heel belangrijk.'

Youssouf Hersi maakte tijdens het WK Onder-20 in 2001 het enige Nederlandse doelpunt tegen Costa Rica.
Youssouf Hersi maakte tijdens het WK Onder-20 in 2001 het enige Nederlandse doelpunt tegen Costa Rica.

Houwing beaamt de woorden van zijn oud-ploeggenoot. 'Van Gaal was naast het veld heel ontspannen. Ik weet nog dat ik vaak kaartte met Gregoor van Dijk, Van der Vaart en Robben. Ook Van Gaal is toen een keer aangeschoven voor een spelletje.' Toch verwondert Houwing zich soms over de manier waarop zijn vroegere trainer zich in de media manifesteert. 'Soms herken ik hem totaal niet. Dan lijkt hij wel een heel ander persoon. Dat kan ook anders, denk ik dan.' (Reon Boeringa)

Opstelling Oranje Onder-20 tegen Costa Rica. Tussen haakjes de clubs waarvoor de spelers nu actief zijn: Maarten Stekelenburg (Fulham, Engeland); Jürgen Colin (Hapoel Tel Aviv, Israël), John Heitinga (Hertha BSC, Duitsland), Civard Sprockel (afgelopen seizoen Botev Plovdiv, Bulgarije); Gregoor van Dijk (afgelopen seizoen AEK Larnaca, Cyprus), Theo Janssen (gestopt), Saïd Boutahar (Al Wakrah, Qatar), Rafael van der Vaart (Hamburger SV, Duitsland); Arjen Robben (Bayern München, Duitsland), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04, Duitsland), Santi Kolk (gestopt).
Invallers: Riga Mustapha (Pune, India), Thijs Houwing (DOS '37), Youssouf Hersi (Perth Glory, Australië).

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.