Robben neemt afscheid van Oranje

Reacties

Arjen Robben stopt als international van het Nederlands elftal. De 33-jarige aanvaller van Bayern München maakte na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (2-0, twee goals van Robben zelf) bekend dat zijn loopbaan bij de nationale ploeg erop zit. Hij is tot 96 interlands en 37 treffers gekomen.

Robben neemt afscheid van Oranje

De geruchten over een einde van de interlandloopbaan van Robben gingen - gezien zijn leeftijd en voortdurende blessuregevoeligheid - al langer. Ook voor, tijdens en na de interland tegen Zweden had het daar alle schijn van. Robben zocht na de warming-up zijn gezin op op de tribune, stond met tranen in zijn ogen bij het volkslied, werd kort voor het einde van de wedstrijd nog hartstochtelijk toegejuicht en liep een ereronde met zijn kinderen. Na afloop bevestigde de aanvoerder van het Nederlands elftal bij de NOS inderdaad dat zijn tijd bij de nationale ploeg erop zit.

Robben liet weten al eerder te hebben getwijfeld over het voortzetten van zijn interlandloopbaan, maar toch door te zijn gegaan. Hij kondigde aan op clubniveau nog lang aan de top te willen spelen, en zich daarom volledig op die loopbaan te willen richten. De mislukte WK-kwalificatiereeks is zijn laatste wapenfeit in het Oranje-shirt geweest. Daarmee is er wederom een lid van De Grote Vier weggevallen.

Robben debuteerde op 30 april 2003 tijdens het oefenduel met Portugal, toen hij als negentienjarig talent van PSV mocht invallen voor Marc Overmars. Bondscoach was destijds opmerkelijk genoeg overigens ook al Dick Advocaat. Tweeënhalve maand na zijn debuut tekende hij in zijn derde interland voor zijn eerste doelpunt. Hij bepaalde in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië de eindstand op 5-0.

Arjen Robben tegen Moldavië, waarin hij zijn eerste interlandgoal maakte.
Arjen Robben tegen Moldavië, waarin hij zijn eerste interlandgoal maakte.

Vanaf het EK 2004 begon Robben langzaam maar zeker uit te groeien tot basisspeler in Oranje, al werd hij tijdens dat toernooi in Portugal nog wel gewisseld. In de tweede poulewedstrijd begon hij in de basis, maar tegen Tsjechië haalde Advocaat de uitblinkende aanvaller bij een 2-1 voorsprong naar de kant voor Paul Bosvelt. Oranje verloor uiteindelijk met 2-3 en 'De Wissel' wordt Advocaat tot op de dag van vandaag nog altijd kwalijk genomen.

Aanvoerder
Robben nam met het Nederlands elftal later nog deel aan de WK's van 2006, 2010 en 2014 én de EK's van 2008 en 2012. In 2010 had hij in de finale tegen Spanje de 1-0 op zijn schoen, maar keeper Iker Casillas redde met zijn teen. In 2014 was hij in Brazilië verolgens twee keer trefzeker in de legendarische 5-1 overwinning op datzelfde Spanje en toonde hij zich het hele toernooi een van de absolute uiblinkers. Op dat WK was Robben inmiddels al een paar keer aanvoerder geweest.

Hij droeg de band voor het eerst in juni 2013, hij nam die rol in een oefenduel met Indonesië toen over van de gewisselde Robin van Persie. Die rolverdeling tussen beide routiniers bleef lang hetzelfde, totdat Danny Blind de Groninger begin 2015 definitief aanwees als de eerste aanvoerder van het Nederlands elftal. Die rol vervulde Robben tot dinsdag, toen Oranje de WK-kwalificatie - en dus ook de interlandloopbaan van de aanvoerder - afsloot met een zege op Zweden. Daarin was Robben de absolute uitblinker.

Grote Vier
Met het stoppen van Robben lijkt er langzaam maar zeker een einde te zijn gekomen aan de aanwezigheid van minimaal één speler van De Grote Vier in Oranje. Rafael van der Vaart is al jaren niet meer in beeld, Van Persie en Wesley Sneijder lijken nauwelijks meer in aanmerking te komen voor een plekje, Robben zwaait uit eigen beweging af. Een in potentie gouden generatie is met zijn afscheid verworden tot geschiedenis, Oranje moet op zoek naar nieuwe sterkhouders.

De Grote Vier, met Giovanni van Bronckhorst in hun midden.
De Grote Vier, met Giovanni van Bronckhorst in hun midden.
'Optreden Oranje maakt kater uitschakeling des te groter'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.