Robben en Sneijder hebben records Rep en Krol in zicht

Tegen Australië tilde Arjen Robben zijn Oranje-productie met één treffer opnieuw naar een hoger niveau. De aanvaller kan in de achtste finale tegen Mexico (18.00 uur) een WK-record van Johnny Rep evenaren. Voor Wesley Sneijder lonkt de mijlpaal van Ruud Krol.

Robben opende tegen Australië (3-2 zege) in de twintigste minuut de score voor Oranje met een diagonaal schot langs de Australische doelman Mathew Ryan. Dat betekende zijn zesde doelpunt op WK-eindronden, nog maar eentje minder dan het Oranje-record van Johnny Rep.

Topscorer
De 42-voudig international Rep, oud-aanvaller van onder meer Ajax en Saint-Étienne, kwam op de WK's van 1974 en 1978 in veertien optredens tot zeven doelpunten en was daarmee al jarenlang onbedreigd topscorer van het Nederlands elftal in WK-verband. Robben maakte zijn zes treffers op drie verschillende WK's: één op het toernooi in Duitsland van 2006, twee op de eindronde van 2010 in Zuid-Afrika en nu al drie tijdens dit WK. Hij had in totaal maar tien wedstrijden nodig voor dat aantal. Zijn elfde duel, dat met Chili, leverde geen goals op.

Wesley Sneijder en Robin van Persie kunnen bogen op ruime WK-ervaring.

In het spoor van de aanvaller van Bayern München liggen ook Robin van Persie en Wesley Sneijder op schema om de productie van Rep minimaal te evenaren. Beide internationals staan op vijf WK-treffers in hun loopbaan. Sneijder kwam dit toernooi nog niet tot scoren, terwijl Van Persie net als Robben al drie doelpunten achter zijn naam heeft staan.

Sneijder en Van Persie kunnen ook goede zaken doen op de lijst van meest ervaren WK-gangers. Ruud Krol voert die nu nog aan met veertien duels en 1290 minuten. Sneijder (1219 minuten) kan zondag zijn vijftiende WK-wedstrijd spelen, Van Persie zijn veertiende. De aanvoerder van Oranje kwam tot dusver 1094 minuten in actie. Omdat Sneijder in de basiself wordt verwacht mag hij zich dus vanaf 18.00 uur de Oranje-international met de meeste WK-duels achter zijn naam noemen.