Rob Maas presteerde als degradatiekandidaat

Reacties

Het vertrek van Rob Maas als hoofdtrainer van Vitesse leek onvermijdelijk. De Arnhemmers wisten zondagmiddag niet te winnen bij FC Twente (2-2) en liepen zo de play-offs mis. De trainer wist dat een nederlaag zijn einde in zou luiden.

Rob Maas presteerde als degradatiekandidaat

Assistent Maas nam het in de winterstop over van trainer Peter Bosz. De club gaf de trainer een simpele doelstelling mee: het bereiken van de play-offs. Op het moment dat Maas instapte stond Vitesse immers op een vijfde plaats.

Het mocht niet baten. De Arnhemmers zakten weg naar positie negen en staan met lege handen. Na het laatste fluitsignaal van Reinold Wiedemeijer wist Maas dat hij geen hoofdtrainer meer was. Het was een afspraak die al maanden eerder was afgesproken. Dat hij eerst voor de camera’s van FOX en NOS acteerde nog niet te weten waar diens toekomst lag, was veelzeggend over zijn periode als hoofdtrainer.

Maas maakte een angstige, haast wereldvreemde indruk in Arnhem. Een belangrijk deel van de spelersgroep moest hem niet, de directie steunde hem niet openlijk en met het journaille had hij een openlijke haat-liefde verhouding. Afgelopen vrijdag tijdens het persmoment botste het voor de zoveelste keer. Maas oreerde over de ontwikkelingen bij Vitesse, een journalist wees op het feit dat de prestaties (toen een tiende plaats) er nog niet beter door waren geworden. Als zijnde gebeten door een hond snauwde hij van zich af dat het glas altijd half leeg was.

Maar zo gek was de veronderstelling niet. Maas won maar vier van zijn zeventien wedstrijden. In de Eredivisie presteerden na de winter alleen SC Cambuur, Willem II en Excelsior minder. Bovendien wist de trainer maar één keer in het eigen Gelredome te winnen. Iets wat de trouwe Arnhemse aanhang maar moeilijk kon verkroppen.

Opvallend genoeg is Maas de komende weken nog gewoon op Papendal te aanschouwen. De selectie van Vitesse traint nog enkele weken door én Maas leidt de trainingen. Technisch directeur Mo Allach wil nog met de trainer – die over een aflopend contract beschikt – in gesprek over een mogelijke andere rol in Arnhem. Het is dus niet uitgesloten dat Maas terugkeert als assistent.

Voor Allach, wiens eigen contract begin volgend jaar afloopt, wacht een roerige zomer. Met het vertrek van Rob Maas en Jon Dahl Tomasson (de assistent gaat bij de Deense voetbalbond werken), heeft Vitesse geen trainer meer onder contract staan. Allach beweert dat de Arnhemse club tot op dit moment met nog geen enkele potentiële kandidaat heeft gesproken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.