Road to the final: individu geeft vaak doorslag bij Frankrijk

Frankrijk speelt zondag (21.00 uur) voor de derde keer de finale van een groot toernooi in eigen land, al verliep de route daarheen niet altijd even vlekkeloos.

Frankrijk – Roemenië 2-1
Een weergaloze pegel van Dimitri Payet bezorgt Frankrijk een zwaarbevochte zege in het openingsduel van dit toernooi. Dankzij deze geniale ingeving valt er ook meteen een hoop druk van de Franse schouders, die na de successen op het EK van 1984 en het WK van 1998 in eigen land een reputatie hoog te houden hebben. De kop is er in elk geval af, na deze driepunter tegen de taaie Roemenen.

Frankrijk – Albanië 2-0
Dit duel met EK-debutant Albanië zou op voorhand geen problemen moeten opleveren, maar de keuze van bondscoach Didier Deschamps om de sterren Paul Pogba en Antoine Griezmann te passeren, komt hem bijna duur te staan. Pas in de laatste minuut maakt Griezmann als invaller de bevrijdende 1-0, waarna de geslagen Albanezen ook ver in de extra tijd een tweede treffer van Payet moeten slikken.

Zwitserland – Frankrijk 0-0
Het derde groepsduel is na twee overwinningen niet meer van levensbelang voor de Fransen, die daarom ook niet in hun sterkste formatie aantreden. Zo begint onder anderen Dimitri Payet op de bank, maar de entree van de speelse aanvaller zorgt nog bijna voor en Franse zege. Een meesterlijke volley op aangeven van Moussa Sissoko spat uiteen tegen de onderkant van de lat, wat Frankrijk vooralsnog het enige puntenverlies oplevert dit toernooi.

Frankrijk – Ierland 2-1
Een dubbelslag van Griezmann bezorgt Frankrijk een plek in de kwartfinale, nadat Robert Brady de Ieren met een penalty al snel aan de leiding heeft gebracht. Na een rode kaart voor Shane Duffy kunnen de Fransen nog wat aan het zelfvertrouwen werken, maar het elftal van Deschamps lijkt zijn beste voetbal liever nog even voor een later stadium te bewaren.

Frankrijk – IJsland 5-2
De beer is los. Tegen EK-revelatie IJsland, in de vorige ronde nog te sterk voor Engeland, is in de eerste helft bijna elke kans een doelpunt. Olivier Giroud speelt de hoofdrol, vooral in combinatie met Griezmann is de Arsenal-aanvaller op zijn best. Na rust verslapt de aandacht was bij de Fransen en ook bij scheidsrechter Björn Kuipers. Enkele schoonheidsfoutjes, zoals het niet toekennen van een penalty aan IJsland, komen hem duur te staan. De Nederlander krijgt hierna geen wedstrijd meer toegewezen.

Duitsland – Frankrijk 0-2
In de eerste helft heeft Frankrijk vrijwel niets te vertellen tegen de Duitsers, maar een onbegrijpelijke handsbal van de ervaren Bastian Schweinsteiger helpt de Fransen in het zadel. Griezmann benut het buitenkansje op slag van rust overtuigend, waarna het thuisland na rust relatief weinig moeite heeft de zege veilig te stellen. Wederom Griezmann slaat toe, nu na half ingrijpen van doelman Manuel Neuer. Na zijn beslissende ingevingen tegen Albanië, Ierland en Duitsland is de Franse hoop zondagavond tegen Portugal vooral op hem gevestigd.