RKC deelt FC Zwolle in kampioensduel flinke tik uit

RKC Waalwijk heeft koploper FC Zwolle een gevoelige tik uitgedeeld (0-3). De Waalwijkers stelden het kampioensfeestje van de Zwollenaren zo met ten minste een week uit.

RKC deelt FC Zwolle in kampioensduel flinke tik uit

Het had zo mooi kunnen zijn voor de ploeg van trainer Art Langeler. Wanneer in het eigen uitverkochte stadion gewonnen zou worden, was Zwolle officieus kampioen van de Jupiler League. Immers, met nog twee duels te spelen, een voorsprong van zes punten en een soeverein doelsaldo (+45 om +34) had de titel de Overijsselaars niet meer kunnen ontgaan.

Het liep echter anders. Compleet anders. Al in de zesde minuut kreeg Zwolle de eerste grote klap te verwerken toen back Saïd Bakkati de doorgebroken Derk Boerrigter onreglementair vloerde in het strafschopgebied. Arbiter Kevin Blom was mild en bestrafte de back met geel, waar rood op zijn plaats was. De toegekende strafschop werd door Fred Benson feillos binnengeschoten: 0-1.

Zwolle wist zich aanvankelijk geen raad met de situatie en maakte een aangeslagen indruk. Het enige wapenfeit van de ploeg was een leep stiftje van Bram van Polen, maar diens poging zeilde langs het doel van Arjan van Dijk.

In de tweede helft leken de Zwollenaren zich aanvankelijk te herpakken. Sjoerd Ars, clubtopscorer met 26 doelpunten, zag zijn schuiver net aan de verkeerde kant van de paal belanden. Daarnaast zorgde de ingevallen Yanic Wildschut - maandag tegen Sparta nog matchwinner - voor de nodige dreiging.

Na een uur spelen ging het echter opnieuw mis voor Zwolle: Donny de Groot stuurde Boerrigter de diepte in. Jeroen Drost verkeek zich op de snelheid van de buitenspeler en trok aan de noodrem. Deze keer was Blom niet coulant: rood voor Drost. De vrije trap van Boerrigter werd vervolgens door Leon ter Wielen (de vervanger van de geschorste Diederik Boer) ternauwernood tot hoekschop verwerkt. Enige minuten later was het wél raak toen Boerrigter de trekker overhaalde: 0-2. Maar het werd nog erger voor Zwolle. Tien minuten voor tijd versierde De Groot met een fopduik op slinkse wijze een strafschop. De spits zelf ging achter de bal staan en stuurde Ter Wielen simpel de verkeerde kant op: 0-3.

Het absolute Zwolse dieptepunt moest nog plaatsvinden: Blom legde het duel na aanhoudende kwetsende spreekkoren enige tijd stil. Na de hervatting kwam aan de 0-3 stand geen verandering meer.

De kampioensboeketjes voor Zwolle konden zo voorlopig de emmer weer in. Sterker nog, de ploeg moet nog flink aan de bak om de titel binnen te halen. Volgende week speelt de ploeg op eigen veld tegen FC Den Bosch, terwijl het een week later het lastige uitduel wacht met SC Cambuur. RKC, dat in punten gelijk is gekomen met Zwolle (67) neemt het nog op tegen laagvliegers RBC Roosendaal en Fortuna Sittard. Het doelsaldo is overigens nog licht in het voordeel van Zwolle: +42 om +37.

Degradatiestrijd ook spannendDe strijd onderin de Jupiler League is eveneens spannend. Hekkensluiter Almere City FC boekte op eigen veld een broodnodige overwinning op Helmond Sport (4-0). De ploeg van trainer Dick de Boer is nummer voorlaatst Fortuna Sittard - dat met 2-1 verloor van SC Cambuur - tot op een punt genaderd. Nummer zestien RBC Roosendaal sprokkelde een puntje tegen AGOVV en blijft met 26 punten hekkensluiter Almere twee punten voor. Volgende week kruisen Fortuna Sittard en Almere City de degens in een ware degradatiekraker.

Overige duels:FC Volendam-Sparta Rotterdam 3-1Almere City FC-Helmond Sport 4-0FC Emmen-FC Den Bosch 0-3FC Eindhoven-BV Veendam 3-1FC Dordrecht-Go Ahead Eagles 1-1SC Cambuur-Fortuna Sittard 2-1RBC Roosendaal-AGOVV 2-2MVV Maastricht-Telstar 2-1 Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's