VI blikt in samenwerking met Opta terug op de veertiende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Lees hier onze terugblik in statistieken op Feyenoord - PSV.

Excelsior
3 - 3
FC Utrecht
FC Utrecht

• Excelsior won slechts één van de laatste elf Eredivisie-duels met FC Utrecht (vier keer gelijk, zes nederlagen), maar scoorde in elk van deze wedstrijden (achttien goals in totaal).

• Excelsior kwam op de snelste 2-0 voorsprong in een Eredivisie-duel (7 minuten en 46 seconden) sinds 14 oktober 1984, destijds binnen vier minuten tegen PEC Zwolle.

• Voor de vijfde keer dit seizoen had Excelsior meer balbezit dan de tegenstander in een Eredivisie-duel (52%), maar de Rotterdammers wonnen in die wedstrijden geen enkele keer (twee gelijke spelen, drie nederlagen).

• Luigi Bruins maakte zijn 21ste Eredivisie-doelpunt voor Excelsior en werd daarmee gedeeld vierde op de all-time topscorerslijst van de club (samen met Eddy Ridderhof en Nico Jalink). Twaalf van deze treffers waren strafschoppen.

• Ryan Koolwijk scoorde drie keer in zijn laatste vier competitieduels, even vaak als in zijn 65 Eredivisie-wedstrijden daarvoor. Alleen in 2012/13 maakte hij meer Eredivisie-goals (vier) dan in 2018/19 (drie).

• Voor het eerst in de clubgeschiedenis hield FC Utrecht een punt over aan een Eredivisie-duel waarin het op een 3-0 achterstand was gekomen (174ste keer).

• FC Utrecht werd de eerste Eredivisie-ploeg die in een uitduel in de Eredivisie minstens een punt pakte na een 3-0 achterstand sinds Excelsior in september 2007 (3-3 tegen Roda JC).

• Oussama Tannane was betrokken bij elf doelpogingen van FC Utrecht (zes schoten, vijf gecreëerde kansen), een persoonlijk record in de Eredivisie en het hoogste voor een Utrecht-speler sinds Mateusz Klich op 29 april 2018 (14 tegen Heracles Almelo).

• Nick Venema maakte zijn derde Eredivisie-doelpunt als invaller dit seizoen, evenveel als de FC Utrecht-speler die vorig seizoen de meeste competitietreffers als invaller maakte (Cyriel Dessers).

• In de voorgaande 325 Eredivisie-duels waarin Dick Advocaat op de bank zat als trainer stond zijn ploeg nog nooit zo snel op een 3-0 achterstand als tegen Excelsior (26 minuten).

Vitesse
Vitesse
1 - 1
FC Emmen
FC Emmen

• FC Emmen kwam voor het eerst tot scoren in een uitduel met Vitesse in alle competities, nadat het in de vier voorgaande uitwedstrijden tegen de Arnhemmers (allemaal Eerste Divisie) geen enkele keer scoorde.

• Vitesse maakte de meeste kopgoals dit Eredivisie-seizoen (acht), terwijl FC Emmen de meeste tegengoals kreeg met het hoofd (negen).

• Vitesse miste voor het eerst sinds 2006 drie strafschoppen op rij in de Eredivisie en deed dat slechts eenmaal vaker in de clubhistorie (vijf op rij in 2001).

• Alleen Luuk de Jong (acht), Morten Thorsby en Tim Matavz (allebei vijf) maakten in 2018 meer kopgoals in de Eredivisie dan Bryan Linssen (vier).

• Roy Beerens gaf zijn achtste assist voor Vitesse in de Eredivisie, meer dan iedere andere Vitesse-speler sinds zijn komst. Bij de Arnhemmers was Bryan Linssen vier keer afmaker bij een assist van Beerens.

• Martin Ødegaard was, net als in de wedstrijd tegen Willem II van vorige week, de speler met de meeste gecreëerde kansen voor Vitesse (vijf). De Noor heeft nu de meeste kansen gecreëerd aan Arnhemse zijde dit Eredivisie-seizoen (25).

• FC Emmen kwam tot slechts acht balcontacten in het strafschopgebied van Vitesse, het laagste aantal van de ploeg in een Eredivisie-duel.

• Caner Cavlan was met twee goals en drie assists direct betrokken bij de laatste vijf Eredivisie-goals van FC Emmen. Geen enkele andere verdediger was dit Eredivisie-seizoen betrokken bij meer doelpunten dan Cavlan (zes, gelijk met Thomas Ouwejan).

• Kjell Scherpen kwam tot zeven reddingen tegen Vitesse, enkel tegen PSV (acht) had de keeper van FC Emmen er meer dit Eredivisie-seizoen.

• De als spits opgestelde Reuven Niemeijer kwam in 77 speelminuten tot slechts twaalf balcontacten (waarvan zeven op eigen helft en nul in het strafschopgebied). Enkel Elías Már Ómarsson speelde dit seizoen zoveel minuten in een Eredivisie-wedstrijd met minder balcontacten (elf in 84 minuten tegen PEC).

AZ
AZ
0 - 2
Willem II
Willem II

• AZ verloor voor het eerst sinds 5 mei 2001 (2-3) en voor de tweede keer in de clubhistorie een thuisduel met Willem II in de Eredivisie.

• AZ staat na veertien Eredivisie-duels op 23 verliespunten, een aantal dat vorig seizoen pas in speelronde 27 werd gehaald.

• AZ noteerde 72,4 procent balbezit, het hoogste percentage voor de Alkmaarders in een Eredivisie-duel sinds 24 februari 2018 (76,1% tegen Sparta). Alleen Ajax had dit seizoen een hoger percentage in een Eredivisie-duel (73,2% uit bij NAC Breda).

• Adam Maher had tegen Willem II 143 balcontacten, alleen Frenkie de Jong noteerde dit seizoen meer balcontacten in een Eredivisie-duel (162 tegen Feyenoord). Sinds Opta de data bijhoudt (2010/11) noteerde nooit een AZ'er meer balcontacten in een Eredivisie-duel.

• John van den Brom verloor bij zijn tiende ontmoeting voor het eerst als trainer een Eredivisie-wedstrijd van Willem II (zeven zeges, twee gelijke spelen).

• Willem II kwam op de snelste voorsprong in een uitduel in de Eredivisie (2 minuten en 35 seconden) sinds 24 april 2005 (destijds binnen twee minuten bij NAC Breda).

• Willem II pakte elf van de zestien punten dit seizoen in uitduels, alleen PSV en Ajax pakten meer punten in uitduels dit Eredivisie-seizoen (SC Heerenveen ook 11).

• Fran Sol maakte zijn 37ste en 38ste treffer voor Willem II in de Eredivisie, slechts vijf spelers waren vaker trefzeker voor de Tilburgers op het hoogste niveau.

• Fran Sol werd de eerste Willem II-speler die twee goals maakte in een Eredivisie-wedstrijd op bezoek bij AZ.

• Daniel Crowley, die de aangever was op de openingstreffer, gaf dit seizoen net zo veel assists als de Willem II-speler die vorig seizoen de meeste assists noteerde in de Eredivisie (Fran Sol, met vijf assists).

De Graafschap
0 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• De Graafschap verloor alle laatste vijf Eredivisie-duels met PEC in alle competities, evenveel nederlagen als in de 27 ontmoetingen met de Blauwvingers daarvoor (zeventien zeges, vijf gelijke spelen).

• Deze eeuw zag slechts één eerste helft van een Eredivisie-wedstrijd net zoveel kaarten als de eerste helft van De Graafschap - PEC Zwolle (zes gele kaarten en een rode kaart), Willem II - ADO Den Haag op 19 april 2009 (ook zeven).

• De Graafschap kwam tot slechts vier doelpogingen tegen PEC Zwolle, het laagste aantal voor een thuisploeg in een Eredivisie-wedstrijd dit seizoen.

• De Graafschap verloor voor het eerst sinds oktober 2016 vijf wedstrijden op rij in alle competities.

• Lars Nieuwpoort pakte de snelste rode kaart namens De Graafschap in een Eredivisie-duel (achttien minuten) sinds Jan-Paul Saeijs op 21 augustus 2010 (na zestien minuten tegen FC Groningen).

• PEC kwam tot 26 doelpogingen tegen De Graafschap, het hoogste aantal voor Zwolle in een uitduel in de Eredivisie sinds de promotie in 2012.

• PEC Zwolle kwam nog nooit zo vroeg in een Eredivisie-duel met een man meer te staan (na achttien minuten). Daarvoor dateerde de vroegste rode kaart tegen PEC van 5 oktober 2013, toen Roly Bonevacia namens Roda JC in de 23ste minuut weggestuurd.

• Alleen Steven Berghuis en Hakim Ziyech maakten sinds de start van afgelopen seizoen meer Eredivisie-doelpunten van buiten de zestien (allebei acht) dan Clint Leemans (zeven, net als Lasse Schöne).

• Leemans had zowel vijf doelpogingen als vijf gecreëerde kansen tegen De Graafschap, sinds de promotie van PEC in 2012 lukte dat enkel Younes Namli (twee keer) en Sheraldo Becker in een Eredivisie-duel voor de Blauwvingers.

• Younes Namli scoorde voor het eerst in Eredivisie-verband sinds 7 april (toen tegen Roda JC), hij had dit seizoen 22 doelpogingen nodig voor zijn eerste competitietreffer.

sc Heerenveen
3 - 1
Fortuna Sittard

• SC Heerenveen bleef voor het tiende thuisduel met Fortuna Sittard op rij ongeslagen (acht zeges en twee gelijke spelen, in alle competities) en kwam in elk van deze wedstrijden minstens twee keer tot scoren.

• Met de eerste competitiezege van Heerenveen in eigen huis sinds 17 april (toen tegen ADO) hebben alle Eredivisie-ploegen dit seizoen minstens één thuiszege geboekt.

• SC Heerenveen won 71 persoonlijke duels tegen Fortuna Sittard, het hoogste aantal van de Friezen in een thuisduel in de Eredivisie sinds 20 februari 2016 (toen 73 tegen NEC).

• Arber Zeneli loste vijf schoten op doel tegen sc Heerenveen (negen schoten in totaal), het hoogste aantal van een Heerenveen-speler in een Eredivisie-duel sinds Reza Ghoochannejhad op 4 april 2017 tegen Sparta Rotterdam (ook vijf).

• Pelle van Amersfoort scoorde met zijn eerste schot op doel in de Eredivisie sinds 6 februari 2018.

• Fortuna Sittard kreeg voor het zesde uitduel in de Eredivisie op rij minstens twee doelpunten tegen, de langste reeks sinds 1992 (toen acht Eredivisie-duels op rij).

• Fortuna Sittard incasseerde negen schoten op doel tegen SC Heerenveen, het hoogste aantal dat de Limburgers tegen kregen in een Eredivisie-duel dit seizoen.

• Fortuna Sittard scoorde in de laatste acht Eredivisie-duels buitenshuis, in 1988 lukte dat de Limburgers voor het laatst (negen).

• Alexei Koselev verrichte zes reddingen tegen SC Heerenveen, het hoogste aantal voor de keeper van Fortuna Sittard dit Eredivisie-seizoen.

• Lazaros Lamprou was voor het derde Eredivisie-duel op rij betrokken bij een doelpunt. De Griek is dit Eredivisie-seizoen iedere 112 speelminuten goed voor een goal (drie) of assist (drie).

Ajax
Ajax
5 - 1
ADO Den Haag

• Ajax kwam voor het eerst sinds 2 december 1990 (toen 5-0) minimaal vijf keer tot scoren in de Eredivisie tegen ADO Den Haag.

• Ajax loste 31 schoten tegen ADO, het hoogste aantal van een club in een wedstrijd dit Eredivisie-seizoen.

• Ajax noteerde 67 balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied, het hoogste aantal voor een team in een Eredivisie-duel sinds PSV tegen FC Groningen op 28 augustus 2016 (toen 75).

• De goal van Aaron Meijers was de eerste tegentreffer van Ajax in eigen huis in 834 minuten, en de eerste sinds 22 augustus tegen Dynamo Kiev.

• De twee Eredivisie-doelpunten die Ajax dit seizoen in eigen huis incasseerde waren beide van minimaal 25 meter, van de voorgaande 48 tegengoals in thuisduels waren er evenveel van deze afstand.

• David Neres, die voor het eerst in vijf opeenvolgende Eredivisie-duels betrokken was bij een treffer (twee goals, vier assists), was voor het eerst bij elf schoten in een Eredivisie-wedstrijd de schutter (zeven keer) of aangever (vier keer).

• Kasper Dolberg, die zes keer scoorde in zijn laatste acht Eredivisie-duels, staat dit seizoen al op evenveel competitiedoelpunten als in heel 2017/18 (zes goals in 23 wedstrijden).

• Voor het eerst sinds 3 oktober 2014 (tegen Vitesse) incasseerde ADO Den Haag minstens vijf treffers in een uitwedstrijd in de Eredivisie.

• Twaalf keer werd er op het doel van ADO geschoten door Ajax, het hoogste aantal schoten op doel tegen voor de Hagenaars in een Eredivisie-duel sinds 21 januari 2017 (toen dertien tegen PEC).

• Robert Zwinkels maakte sinds het begin van vorig seizoen 20 procent van al zijn reddingen in de Eredivisie tegen Ajax (25 van de 123, zondag zeven reddingen).

• Aaron Meijers werd de eerste speler die uit tegen Ajax uit een directe vrije trap scoorde in de Eredivisie sinds Danijel Pranjic op 31 januari 2009 voor sc Heerenveen.

Heracles Almelo
4 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• Heracles Almelo scoorde dit seizoen al in vijf Eredivisie-duels minimaal vier keer, even vaak als in 2016/17 en 2017/18 samen.

• Heracles noteerde 59 procent balbezit tegen VVV, het hoogste percentage voor de club in een Eredivisie-duel sinds 25 november 2017 (61% tegen NAC).

• Heracles Almelo scoorde dit Eredivisie-seizoen al vaker van buiten het strafschopgebied (tien keer) dan in heel 2017/18 (negen).

• Lerin Duarte was voor het eerst sinds 23 februari 2014 tweemaal trefzeker in een Eredivisie-duel, toen voor Ajax tegen AZ.

• Kristoffer Peterson schoot twintig keer zonder te scoren voorafgaand aan zijn treffer tegen VVV en staat nu op een goal meer (negen) dan de clubtopscorers van vorig Eredivisie-seizoen (Reuven Niemeijer en Vincent Vermeij, met acht goals).

• Brandley Kuwas creëerde zeven kansen (inclusief twee assists) tegen VVV, het hoogste aantal voor de aanvaller in de Eredivisie sinds 14 december 2017 (acht tegen Sparta).

• VVV kreeg dit Eredivisie-seizoen al evenveel strafschoppen tegen (vier, allemaal raak) als in heel 2017/18 (vier, waarvan twee raak).

• VVV-Venlo incasseerde de snelste tegentreffer in de Eredivisie (2:37) sinds 15 september 2012 tegen N.E.C. (Michel Breuer na 1:50).

• VVV-Venlo won 43 procent van de duels tegen Heracles Almelo, alleen tegen PSV hadden de Venlonaren dit Eredivisie-seizoen een lager slagingspercentage (40%).

• Nils Röseler werd de eerste VVV-speler die een strafschop veroorzaakte en zelf scoorde in een Eredivisie-duel sinds Guus Joppen op 21 oktober 2012 (tegen Feyenoord).

FC Groningen
5 - 2
NAC Breda
NAC Breda

• FC Groningen kwam voor de tweede keer vijf keer tot scoren in een Eredivisie-duel met NAC Breda (eerder 4-5 op bezoek bij NAC in mei 2015).

• Groningen scoorde even vaak tegen NAC als in de zes overige thuisduels dit Eredivisie-seizoen bij elkaar (vijf keer). Het laatste thuisduel met meer dan twee goals was op 29 april tegen het Excelsior van Mitchell van der Gaag (4-0).

• De passnauwkeurigheid bij FC Groningen – NAC Breda (67,1%) was het laagste percentage in een Eredivisie-wedstrijd dit seizoen.

• Bij elf van de zeventien Eredivisie-goals van FC Groningen dit seizoen was Ritsu Doan of Mimoun Mahi betrokken (of beiden). Tegen NAC Breda werd alleen de laatste goal gemaakt zonder directe betrokkenheid van Mahi of Doan.

• Mimoun Mahi (twee goals, een assist) staat momenteel op 31 Eredivisie-goals en -assists in het Hitachi Capital Mobility Stadion (23 treffers, acht assists). Dat is meer dan iedere speler en twee meer dan Tim Matavz, de vorige recordhouder.

• NAC Breda incasseerde voor de derde keer dit kalenderjaar minimaal vijf treffers in een uitduel in de Eredivisie, de laatste keer dat dit de ploeg uit Breda zo vaak overkwam was in 1985.

• NAC incasseerde 35 tegendoelpunten in de eerste veertien duels dit seizoen. Twee keer eerder in de geschiedenis kregen de Bredanaars minimaal zoveel tegendoelpunten in de eerste veertien Eredivisie-speelronden (36 in 1957/58 en 1973/74).

• NAC Breda incasseerde in twaalf Eredivisie-duels op rij een tegendoelpunt, de langste reeks voor de club sinds maart-december 2012 (toen 24 duels).

Voor de derde keer dit Eredivisie-seizoen werd een doelpunt van Mitchell te Vrede voorbereid door Mikhail Rosheuvel, alleen Hirving Lozano gaf meer assists of een specifieke medespeler (vijf op Luuk de Jong).

• Rosheuvel maakte een doelpunt en creëerde drie kansen tegen Groningen. Hij gaf daarnaast voor de vijfde keer een beslissende pass dit seizoen, een gedeeld persoonlijk record in een Eredivisie-seizoen.