Reza met 'inval-hattrick' in de voetsporen van Locadia, Zenden, Nelisse en Sektioui

Reacties

PEC Zwolle-spits Reza Ghoochannejhad werd vrijdagavond op bezoek bij Willem II de allereerste Eredivisie-speler ooit die zijn tweede hattrick maakte, terwijl hij in dat duel als wisselspeler begon. Maar het is in de vaderlandse voetbalgeschiedenis wel vaker voorgekomen dat een invaller na zijn entree drie keer scoort in één duel. Een overzicht, met dank aan Opta.

Reza met 'inval-hattrick' in de voetsporen van Locadia, Zenden, Nelisse en Sektioui
© Pro Shots

Met zijn drieklapper in Tilburg (hij viel halverwege in) volgde Ghoochannejhad zichzelf op. Op 15 september 2019 was hij namelijk de laatste speler die van de bank af kwam om vervolgens drie keer doel te treffen. Sterker nog: bij zijn debuut voor PEC deed hij het nog indrukwekkender. Toen viel hij namelijk pas tien minuten ná rust in en maakte hij er tegen RKC Waalwijk (6-2 winst) zelfs vier. De 33-jarige blijkt dus een echte supersub, een titel die hij zelf overigens niet echt ziet zitten.

Opvallend genoeg was de laatste speler vóór Ghoochannejhad die het genoemde kunstje flikte eveneens een speler van PEC. Op 7 maart 2015 viel Stef Nijland tegen SC Cambuur in de 69ste minuut in, zo'n 21 minuten later had hij er drie in het mandje liggen. Daarmee is hij de invaller die het snelst voor een hattrick wist te tekenen. In datzelfde seizoen flikte Bryan Linssen het overigens ook. Hij mocht namens Heracles Almelo vlak voor rust invallen, om vervolgens drie keer te scoren tegen Go Ahead Eagles.

© Pro Shots

Een van de meest memorabele inval-hattricks uit de recente geschiedenis dateert van 30 september 2012. Toen viel een piepjonge Jürgen Locadia op bezoek bij VVV-Venlo in bij PSV, dat was zijn debuut in de Eredivisie. Hij kwam in de 68ste minuut voor Luciano Narsingh en schoot direct driemaal raak. Ook Dries Mertens tekende in dat duel overigens voor een hattrick, weliswaar als basisspeler. Ook Jeremain Lens (PSV), Robin Nelisse, John Mutsaers (beiden AZ), Jaap van der Wiel (Dordrecht'90), Bobby Vosmaer (HFC Haarlem), Karel Bonsink (FC Utrecht), Sjaak Roggeveen (ADO Den Haag), Nico Mares (PSV) en Carel Breikers (MVV Maastricht) maakten allemaal een hattrick als (na of tijdens de rust) ingevallen speler.

Tot slot zijn er in de geschiedenis (naast Linssen) nog vier spelers die vóór rust invielen en daarna een hattrick maakten. Het gaat om Lorenzo Ebecilio (in 2012, namens Ajax tegen Roda JC), Tarik Sektioui (in 2002, namens Willem II tegen Fortuna Sittard), Boudewijn Zenden (in 1995, namens PSV tegen FC Groningen) en André Hoekstra (in 1988, namens Feyenoord tegen AZ).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.