Rentree in Eredivisie lonkt voor Excelsior

Na de ontsnapping tegen De Graafschap heeft RKC Waalwijk een mirakel nodig om zich te handhaven. Lars Veldwijk zette Excelsior op koers richting de Eredivisie (2-0).

RKC, dat met de hakken over de sloot in de vorige ronde van de play-offs De Graafschap versloeg, kende een koude start van de finale om één plaats in de Eredivisie. Khalid Karimi prikte binnen drie minuten de 1-0 binnen voor Excelsior.

Lars Veldwijk was als aangever belangrijk bij de openingstreffer en bewees vijf minuten voor rust andermaal zijn waarde voor de Rotterdammers. De spits benutte een strafschop, die was toegekend nadat Prince Désir Gouano aanvaller Kevin Vermeulen omver had getrokken.

De voorsprong paste in het spelbeeld van de eerste helft, waarin RKC het initiatief had zonder gevaarlijk te worden en Excelsior de kansen kreeg. Na rust probeerden de Waalwijkers de schade te repareren. Maar de ploeg van trainer Erwin Koeman kon zich niet herpakken, met een zwaar teleurstellend resultaat tot gevolg. Veelzeggend was dat het gevaalijkste moment van RKC voortkwam uit een terugspeelbal van Karimi, die door keeper Jordy Deckers werd opgepakt. Uit de daaropvolgende indirecte vrije trap smoorde de bal in de rood-zwarte muur.

RKC heeft zondag de return in Waalwijk om zich te revancheren voor het zwakke optreden op Woudestein, waar Excelsior een basis legde voor een terugkeer in de Eredivisie na twee jaar in de Jupiler League.