René Ponk houdt heilige nul voor FC Utrecht

FC Utrecht blijft in Europa recht overeind. Hoewel de ploeg bij AJ Auxerre in aanvallend opzicht nauwelijks iets had in te brengen, hield de ploeg in de eigen Galgenwaard wél de heilige nul. En dus is voor de return op 27 november - op papier - nog alles mogelijk, 0-0.

René Ponk houdt heilige nul voor FC Utrecht

Vooraf was er bij FC Utrecht vooral veel respect voor AJ Auxerre. Goed in alles linies, twee gevaarlijke spitsen, zo luidde de analyse. 'Speel je tien keer tegen ze, dan verlies je er acht', zo zei trainer Foeke Booy in de aanloop naar het duel.

Booy haalde ook menigmaal de ontmoeting met het Italiaanse Parma van twee jaar geleden aan, toen FC Utrecht in hetzelfde toernooi koeltjes werd weggecounterd. Zijn ploeg bleek leergeld te hebben betaald, want tegen de Franse middenmoter speelde FC Utrecht goed gegroepeerd en gaf het nauwelijks iets weg.

De thuisploeg kwam voor de pauze, tegen de rust, slechts twee keer in de problemen. Eerst was het Djibril Cissé die doelman René Ponk van dichtbij tot een reflex dwong en vervolgens was het Bonaventure Kalou die koppend bijna succesvol was. Ponk redde andermaal.

Moet gezegd dat de Domclub daar in aanvallend opzicht ook nauwelijks iets tegenover stelde. FC Utrecht probeerde het vooral vanuit de tweede- en zelfs derde lijn. Zo zag Jean-Paul de Jong een volley van zo'n 25 meter net naast gaan en strandde een afstandsschot van Stefaan Tanghe in de handen van Fabien Cool.

Auxerre leek voor het voor de pauze allemaal wel best te vinden, maar liet in de tweede helft toch zien niet slechts voor een punt naar de Galgenwaard te zijn gekomen. De ploeg wilde in ieder geval een uitdoelpunt maken, en was daar ook enkele malen dichtbij.

Eerst was het Cissé die Bas van den Brink aftroefde en hard uithaalde, vervolgens was Teemu Tainio via het lichaam van Jean-Paul de Jong bijna succesvol was. Beide 'Fransen' vonden echter een sterk keepende René Ponk op hun weg.

Overigens leek ook FC Utrecht niet te vreden met 'slechts' de heilige nul, want halverwege de tweede helft bracht Foeke Booy spits Donny de Groot in voor middenvelder Richal Leitoe. Veel soelaas bood het niet. Defensief zat het bij FC Utrecht meer dan snor, maar in aanvallend opzicht kon de Domploeg geen vuist maken. Dave van den Bergh was tien minuten voor tijd nog het dichtste bij succes, maar hij knalde op de vuisten van Cool.

Bekijk hier al onze video's