'Redder' Stekelenburg: 'Twee lekkere ballen'

Nederland versloeg in een moeizaam duel, mede dankzij doelman Maarten Stekelenburg, Slowakije met 2-1. De goalie van Ajax hield Oranje in de tweede helft op de been met enkele fraaie reddingen. 'Het waren twee lekkere ballen.'

De twee belangrijkste reddingen van Stekelenburg volgde kort achter elkaar. In de 67ste minuut weerhield de doelman Miroslav Stoch van de gelijkmaker. Een minuut later herhaalde Stekelenburg dit kunstje door een poging van Robert Vittek uit het doel te ranselen.

'We zaten op dat moment in een mindere fase', blikt de doelman terug voor de camera's van de NOS. 'Dan hoop je dat we geen kansen weggeven, maar dat gebeurde toch twee keer. Op dat moment moet ik er als doelman staan. Gelukkig was dat het geval.'

Met name de manier waarop Stekenburg de inzet van Vittek pareerde was knap. 'Ik probeerde zo lang mogelijk te blijven staan', legt de doelman uit. Het geduld van Stekelenburg werd beloond. De poging van de Slowaak belandde op zijn vuisten.

Volgens Stekelenburg had Oranje het aan zichzelf te wijten dat Slowakije gevaarlijk werd. 'De linies lagen te ver uit elkaar. Bovendien hadden we het al eerder moeten beslissen.'

Die beslissing viel uiteindelijk in de 84ste minuut. Sneijder schoot de 2-0 binnen na een assist van Dirk Kuijt. In de slotseconde vestigde Stekelenburg opnieuw de aandacht op zich. Een lichte overtreding op Vittek werd bestraft met een gele kaart én een strafschop. Vittek benutte hoogstpersoonlijk de penalty en zette de 2-1 eindstand op het scorebord.