Rechter doet om 19.30 uur uitspraak in kort geding over Feyenoord - FC Utrecht

Reacties

FC Utrecht en Feyenoord weten om vrijdagavond 19.30 uur waar ze aan toe zijn. Dan doet de rechter uitspraak in het kort geding dat de Domstedelingen aanspanden tegen de KNVB.

Rechter doet om 19.30 uur uitspraak in kort geding over Feyenoord - FC Utrecht
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

Utrecht stapte naar de rechter vanwege de verplaatsing van de finale van de play-offs om het laatste Europese ticket. Dat duel zou aanvankelijk zaterdagavond om 20.00 uur afgewerkt worden in De Kuip, maar dat verbood de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Tijdens het kort geding werd vanmiddag duidelijk dat hij vreesde voor ongeregeldheden rond de fans van Feyenoord. Bovendien werd gesteld dat er niet genoeg politie voorhanden is om zowel de wedstrijd als de finale van het Eurovisie Songfestival (in Ahoy, ook in Rotterdam dus) te organiseren.

De KNVB besloot door het besluit van Aboutaleb een verzoek van Feyenoord om het duel uit te stellen naar zondag 12.15 uur te honoreren. De KNVB maakte dat besluit donderdag al kenbaar. Vrijdag vulde Feyenoord aan dat de beschikbare 6500 kaarten al geclaimd waren door seizoenkaarthouders. FC Utrecht kon zich van meet af aan totaal niet in de lezing van de KNVB vinden en kondigde al razendsnel na de verplaatsing aan naar de rechter te stappen.

Reglementen
Dat kort geding begon vanmiddag om 14.00 uur en duurde ruim drie uur. Tijdens de zitting van de rechtbank Midden-Nederland legden beide partijen, waarbij Feyenoord zich aansloot bij de KNVB, hun standpunten uit. Lang ging het over de reglementen en de toepassing van welke regelgeving en besluiten benodigd zijn om in dit geval te oordelen.

FC Utrecht zette tijdens de zitting vraagtekens bij het standpunt van de KNVB dat er in deze moeilijke tijden geen neutraal terrein te vinden is. Zo zou PEC Zwolle zich gemeld hebben als gastheer, maar stak de gemeente Zwolle daar snel een stokje voor. Utrecht vroeg zich af welke acties er zijn ondernomen in die zoektocht en sprak bovendien uit dat de KNVB allang had kunnen zien aankomen dat een Rotterdamse club zou moeten aantreden in de finale. Zeker omdat al sinds begin juli 2020 bekend is dat de eindstrijd samenvalt met het Songfestival. Uiteindelijk werd naar artikel 6 (zie hieronder) verwezen, de regelgeving die er in voorziet dat de thuisspelende ploeg tot verliezer wordt uitgeroepen als er geen neutrale locatie gevonden kan worden.

Artikel 6 – Verbod van overheidswege

1. Indien een door het bestuur betaald voetbal vastgestelde play-offwedstrijd ET van overheidswege wordt verboden, is het de betaaldvoetbalorganisatie in kwestie toegestaan de desbetreffende wedstrijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip op neutraal terrein te spelen.

2. De alsdan verantwoordelijke burgemeester heeft de bevoegdheid nadere en/of beperkende voorwaarden te stellen aan de veiligheidsorganisatie.

3. Indien het niet mogelijk blijkt de desbetreffende wedstrijd met inachtneming van het bepaalde in dit artikel op neutraal terrein te doen spelen, dan wordt de desbetreffende thuisspelende deelnemer geacht de desbetreffende ronde te hebben verloren.

Tevens voerde Utrecht aan dat de wijziging zowel fysieke als mentale problemen voor de spelers van FC Utrecht met zich mee zou brengen en werd verwezen naar het vorige seizoen. Toen werd immers niet van de reglementen afgeweken bij het afgelasten van de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht.

Feyenoord maakte van die opmerking gebruik om aan te stippen dat dergelijke argumenten te veel op emotie gestoeld waren. Het kamp van de Rotterdammers hekelde bovendien de instelling van FC Utrecht, dat via de rechter het Europese ticket zou willen afdwingen. Feyenoord stelde dat het belang van FC Utrecht in het niet valt bij het algemene belang van het uitstellen in combinatie met de belangen van Feyenoord en die van de KNVB. De Rotterdammers hoopten de strijd op het veld te kunnen uitvechten.

Bevoegdheid
De KNVB wees juist op de bevoegdheid van het bestuur betaald voetbal om de wedstrijd uit te stellen. Ook de Zeister advocaat maakte het vergelijk met vorig seizoen. Hij stelde dat Utrecht destijds zelfs had geprobeerd de bekerfinale op Bonaire te spelen en maakte bij wijze van understatement een vergelijk met het heden. Dat het nu slechts om uitstel van zestien uur ging.

Rechter Brouwer kondigde tot slot aan om 19.30 uur uitspraak te doen. Dan wordt duidelijk óf het duel om het laatste ticket voor de Conference League plaats gaat vinden, waar en wanneer.

Gerelateerde artikelen
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.