Rechter acht 'Qatar-aanklacht' FNV tegen FIFA ongegrond

Reacties

De rechter in Zürich acht een klacht die onder meer de FNV tegen de wereldvoetbalbond (FIFA) indiende ongegrond. De vakbond sleepte de FIFA samen met een aantal andere partijen voor de rechter 'om een einde te maken aan de moderne slavernij' in Qatar.

Rechter acht 'Qatar-aanklacht' FNV tegen FIFA ongegrond

De FIFA is blij met de uitspraak. 'We nemen de arbeidsomstandigheden uiterst serieus', laat de wereldvoetbalbond weten in een verklaring. 'We houden de situatie nauwlettend in de gaten en, zoals president Gianni Infantino onlangs al benadrukte, zullen we de Qatarese autoriteiten erop blijven wijzen dat er sprake moet zijn van veilige werkomstandigheden.'

De FNV vindt juist dat de FIFA meer moet doen aan de situatie voor arbeiders en spande daarom de zaak aan. De bouw van stadions en de bijhorende infrastructuur is in volle gang, maar hierbij worden de mensenrechten volgens de vakbond structureel geschonden. 'Duizenden straatarme arbeiders uit bijvoorbeeld Bangladesh, India en Nepal werken zich soms letterlijk dood om dit voetbalfeest te laten slagen', liet de FNV in oktober weten.

De FNV trok op met onder anderen Nadim Shariful Alam, een arbeider uit Bangladesh. 'Met een mooi verhaal is hij naar Qatar gelokt. Hij betaalde hiervoor 3976,50 euro aan een ronselaar. Sowieso veel geld, maar voor Bengaalse begrippen een fortuin. In ruil daarvoor heeft hij anderhalf jaar als moderne slaaf vrachtschepen mogen afladen, woonde hij onder erbarmelijke omstandigheden met duizenden andere arbeiders in een speciaal voor hen gebouwd kamp, bepaalde zijn werkgever zijn leven, moest hij zijn paspoort inleveren en toen hij zijn baan verloor, mocht hij niet ergens anders aan de slag, maar werd hij het land uitgezet', liet de FNV weten over Alams situatie.

'Naar zijn geld kon hij fluiten. Van de vierduizend euro die hij betaalde aan de ronselaar, zag hij krap een tiende terug. Hij leeft nu in nog grotere armoede dan toen hij huis en haard achterliet om de rijke voetbalbobo's en de Qatari aan hun WK-feestje te helpen. Daarom wordt voor hem een compensatie geëist van tienduizend euro.'

Het WK van 2022 zorgt sinds de toewijzing aan Qatar als organiserend land in 2010 al voor controverse. Er zouden al honderden doden zijn gevallen bij de bouw van stadions, hoewel exacte aantallen niet bekend zijn. Het toernooi wordt overigens in december afgewerkt vanwege de extreme temperaturen in de zomer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.