FNV sleept FIFA voor de rechter door 'moderne slavernij'

Reacties

De FNV en een voormalig gastarbeider in Qatar slepen de FIFA voor de rechter. In de voorbereidingen op het WK van 2022 is er sprake van 'moderne slavernij'.

FNV sleept FIFA voor de rechter door 'moderne slavernij'

Dit schrijft de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) op haar website. De vakbeweging wil dat de FIFA als organisator van het WK zijn verantwoording neemt en een einde maakt aan de uitbuiting van de gastarbeiders. De bouw van stadions en de bijhorende infrastructuur voor het WK in Qatar is in volle gang, maar hierbij worden de mensenrechten structureel geschonden. Duizenden arbeiders uit landen als Bangladesh, India en Nepal werken onder mensonterende omstandigheden om maar een geslaagd WK te bewerkstelligen.

De FNV noemt deze arbeiders 'moderne slaven', omdat ze werken volgens het kafala-systeem, waarbij arme gastarbeiders nauwelijks rechten hebben bij hun werkgevers. De gastarbeiders moeten hun paspoort inleveren en hebben niets meer te zeggen over waar, wanneer en hoelang ze werken. 'En blijkbaar is het geen enkel probleem om deze mensen in een bloedhitte van rond de 50 graden Celsius te laten werken in de zomer’, zegt Ruud Baars van de FNV. 'Terwijl het WK naar de winter is verplaatst, omdat het in de zomer te warm is voor de duurbetaalde voetballers.'

Controverse
De FNV voelt zich geroepen iets aan de situatie te doen, omdat er in Qatar geen vakbonden zijn die opkomen voor arbeiders als Nadim Shariful Alam. De Bengalees is Qatar uitgezet en probeert nu samen met de FNV de omstandigheden te verbeteren en een financiële compensatie van 10.000 euro te krijgen, omdat hij naar eigen zeggen nog armer is geworden door zijn werkzaamheden in Qatar.

Alam en de FNV geven de FIFA drie weken de tijd om afspraken te maken die de omstandigheden verbeteren. Mocht de FIFA de status quo handhaven, stappen Alam en de FNV naar de rechtbank in Zürich.

Het WK van 2022 zorgt sinds de toewijzing aan Qatar als organiserend land in 2010 al voor controverse. Er zouden al honderden doden zijn gevallen bij de bouw van stadions, hoewel exacte aantallen niet bekend zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.