Real Madrid handhaaft zich met tien man tegen Barça

Met een teleurstellend duel, dat eindigde in een gelijkspel (1-1), begon de vierdelige El Clásico-reeks. De wijze waarop de doelpunten vielen waren illustratief voor het niveau van de wedstrijd. Beide kwamen voort uit strafschoppen.

In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Barcelona zocht naar het openingsdoelpunt, terwijl de formatie van José Mourinho zich verdedigend opstelde. De witte muur kon desondanks niet voorkomen, dat Lionel Messi er doorheen brak. De Argentijn wilde de score op sublieme wijze openen met een lob; een matige inzet, gepakt door doelman Iker Casillas, volgde.

Ondanks de defensieve houding lukte het Real om bij vlagen op te rukken. Barça-doelman Víctor Valdés kwam goed weg na een schot van Karim Benzema. Al grabbelend werkte hij de bal naast zijn doel. Aan emotie was er geen gebrek. De gemoederen liepen, zeker in het eerste half uur, flink op.

Tot frustratie van De Koninklijke verliep het eerherstel, voor de nederlaag eerder dit seizoen in Camp Nou (5-0), niet zoals vooraf was gepland. Ook Barça liet zich niet van zijn beste kant zien. Beide teams leken de onderlinge prestigestrijd belangrijker te vinden dan het behalen van drie punten.

Op slag van rust voorkwam Adriano een achterstand voor de bezoekers door een kopbal van Sergio Ramos van de lijn te houden. In de tweede helft ging de strijd door en was Real wederom dicht bij een voorsprong. Een vrije trap van sterspeler Cristiano Ronaldo, met veel topspin getrapt, eindigde op de paal. Twee minuten later scoorde Barça tegen de verhoudingen in. Raúl Albiol beging een overtreding op David Villa, waarna de bal op de stip ging.

De Spanjaard moest de overtreding op zijn voormalig Valencia-collega bekopen met een rode kaart. Tot overmaat van ramp verzilverde Messi de toegewezen strafschop. Het betekende het eerste doelpunt van de Argentijn tegen oefenmeester Mourinho én het 49ste officiële doelpunt van de vedette dit seizoen. Overigens was de laatste speler aan de kant van de Catalanen die een strafschop benutte in Bernabéu Ronald Koeman.

Even leek het erop alsof de Madrilenen de score wilden beperken. Barcelona ging door met aanvallen. Bijna verdubbelde Xavi de marge, maar zijn inzet eindigde op de lat. Real Madrid handhaafde zich met tien man. Barcelona profiteerde niet van de overtalsituatie en liet Real af en toe aanvallen. Het resulteerde in een ongelukkige tackle in het strafschopgebied van Dani Alves op Marcelo.

Waar Messi zijn status als sterspeler van Barcelona had waargemaakt door eerder in het duel de penalty te verzilveren, deed Cristiano dat namens Real Madrid. Zijn feilloos ingeschoten strafschop verschalkte doelman Valdés en bracht beide ploegen op gelijke hoogte.

Het verschil tussen Barça en Real blijft acht punten. Woensdag treffen beide ploegen elkaar in Valencia voor de bekerfinale (21.30 uur). Albiol zal de derde editie van El Clásico moeten missen door de rode kaart. Foto: VI Images