Real baalt alleen van wissel Benzema, Shakhtar stunt met scorende Traoré

Real Madrid is goed begonnen aan de jacht op titelprolongatie in de Champions League. Op bezoek bij Celtic won de ploeg van trainer Carlo Ancelotti dinsdagavond met 0-3. De andere wedstrijd in Groep F kende een verrassende uitslag: Shakhtar Donetsk won met 1-4 van RB Leipzig. Lassina Traoré maakte zijn eerste goal sinds zijn terugkeer van een ernstige blessure.

Celtic
Celtic
0 - 3
Real Madrid
Real Madrid

Een grote tegenvaller voor Real Madrid was het uitvallen van Karim Benzema na dertig minuten spelen. Hij werd vervangen door Eden Hazard, die vijf minuten voor de rust naast schoot op aangeven van Luka Modric. Kort daarna stuurde Hazard ploeggenoot Vinícius Júnior weg, maar de Braziliaan stuitte in kansrijke positie op Joe Hart. Celtic liet zich eerder in de eerste helft al gelden met een poeier van Callum McGregor, die tegen de binnenkant van de paal belandde.

Die kans was voorbereid door voormalig Eredivisie-topschutter Georgios Giakoumakis, die een basisplek had omdat Kyogo Furuhashi niet volledig fit was. Verder kon Giakoumakis zich niet echt onderscheiden. Met name in de tweede helft controleerde Real de wedstrijd. Na een scherpe, lage voorzet van Federico Valverde maakte Vinícius de 0-1; met de buitenkant van de voet zorgde Modric vanbinnen het strafschopgebied voor de 0-2. Hazard bepaalde de eindstand op 0-3 met een intikker.

RB Leipzig
RB Leipzig
1 - 4
Sjachtar Donetsk

Sinds het begin van dit kalenderjaar werkte Shakhtar alleen maar oefenduels af, totdat het nieuwe competitieseizoen op 23 augustus begon. De bezoekers waren mede daardoor de grote underdog, maar een enorme blunder van Péter Gulácsi hielp Shakhtar in het zadel. De doelman van Leipzig was ver uit zijn doel en ontving een terugspeelbal. Hij had genoeg tijd en ruimte om te bepalen wat hij ermee wilde doen, maar Gulácsi gaf de bal op knullige wijze weg aan Marian Shved, die in een leeg doel afrondde.

Afgezien van het doelpunt had Leipzig in de eerste helft de controle, zonder een opening te vinden in de defensie van Shakhtar. In de tweede helft lukte dat wel: Mohamed Simakan stond vrij na een vlotte combinatie en schoot van dichtbij in de rechterbovenhoek. Lang kon Leipzig niet van het doelpunt genieten, want het was opnieuw Shved die Shakhtar op voorsprong zette. Zijn door Willi Orbán van richting veranderde schot was doelman Gulácsi te machtig.

Twintig minuten voor tijd maakte Traoré zijn entree bij Shakhtar; het was pas zijn tweede optreden nadat hij bijna een jaar aan de kant stond met blessureleed. Leipzig zocht de aanval, maar in het laatste kwartier trok Shakhtar de wedstrijd volledig naar zich toe. Een succesvolle counter resulteerde in de 1-3 van Mykhailo Mudryk, waarna Traoré de eindstand bepaalde nadat hij vlak voor het doel werd bediend door Mudryk.