Rampseizoen FC Twente bijna compleet door ommekeer bij ADO

Reacties

FC Twente is er zaterdagavond ook bij ADO Den Haag niet in geslaagd om voor het eerst in dit kalenderjaar te winnen in de Eredivisie. De hekkensluiter liet een erg goede kans op een broodnodige overwinning liggen en ging door toedoen van Bjørn Johnsen onderuit: 2-1.

Rampseizoen FC Twente bijna compleet door ommekeer bij ADO

De uitgangspositie van de Tukkers was duidelijk: een achterstand van vier punten op nummer zeventien Sparta Rotterdam en een marge van zes punten ten opzichte van nummer zestien Roda JC Kerkrade. 'Voor velen zijn we dood en begraven', erkende trainer Marino Pusic bij zijn vooruitblik. De coach zag echter ook dat zijn ploeg in Den Haag zeker in de openingsfase fris en strijdlustig oogde. FC Twente was lang de betere ploeg in Den Haag en bezorgde ADO met veel positiewisselingen de nodige problemen. Tom Boere was niet inzetbaar, waardoor Pusic voor Luciano Slagveer en de wel fit geraakte Oussama Assaidi als aanvalsduo had gekozen. Daarachter zorgden Fredrik Jensen en Adam Maher voor de creatieve impulsen.

Een combinatie tussen de zojuist genoemde spelers resulteerde in de dertiende minuut al in de 0-1. Assaidi bereikte Maher op de rechterflank en met een perfecte voorzet bediende de spelmaker Jensen. De naar het doelgebied doorgelopen Fin passeerde doelman Indy Groothuizen eenvoudig.

Tot vlak voor rust kwam Twente eigenlijk helemaal niet in de problemen. Er waren voor de bezoekers nog kansen geweest waarbij Stefan Thesker over en naast kopte en Slagveer bij een scherpe voorzet net niet bij de bal kwam. Maar in de extra tijd van de eerste helft ging het plotseling mis bij Assaidi. De dribbelaar kwam halverwege zijn eigen helft in balbezit en probeerde zich onder de druk van Lex Immers uit te spelen, maar de ADO-middenvelder veroverde de bal. Bjørn Johnsen kwam in balbezit en strafte de fout genadeloos af. De spits knalde de bal uit de draai vanaf twintig meter voorbij Joël Drommel: 1-1.

Clubtopscorer Bjørn Johnsen viert zijn veertiende Eredivisie-goal van het seizoen.
Clubtopscorer Bjørn Johnsen viert zijn veertiende Eredivisie-goal van het seizoen.

Door de klap vlak voor rust kreeg het vertrouwen van de laagvlieger vanzelfsprekend opnieuw een flinke knauw. Dat was in het spel af in te zien. De twijfel sloop in de ploeg, die zo nu en dan nog wel gevaarlijk werd. Zo was een pass van Maher op de vrijstaande Jensen net niet op maat. ADO was daarentegen wél dodelijk in de laatste fase. Althans, Johnsen was dat. Bij een lange trap van Wilfried Kanon viel de bal een kwartier voor tijd precies in de loop van de spits. De clubtopscorer van ADO klopte de uitgekomen Drommel met een lobje en tekende zo voor de 2-1. Het was voor de Noor al zijn vijftiende goal van het seizoen, waarmee hij gedeeld tweede staat op de topscorersranglijst. Willem II-goalgetter Fran Sol heeft zestien keer gescoord.

Naar zo'n afwerker snakt Twente al het hele seizoen. In de slotfase in Den Haag was het niet anders. De ploeg probeerde een slotoffensief van de grond te krijgen met de eerder al voor Assaidi ingevallen Adnane Tighadouini en Jos Hooiveld. Laatstgenoemde bleek de verkeerde man op de goede plek bij de enige echt grote kans die FC Twente nog kreeg. Hooiveld reageerde rond de strafschopstip niet alert genoeg toen de bal bij hem kwam en Groothuizen uit positie was. Thomas Lam haalde in de slotminuut nog een bal van de lijn aan de andere kant, maar die redding deed er niet meer toe voor FC Twente, want een kans voor de Tukkers kwam er niet meer.

De druk op FC Twente voor de laatste drie wedstrijden alleen maar toegenomen. Het programma is als volgt: PEC Zwolle-thuis, Vitesse-uit en NAC Breda-thuis. ADO staat zevende en doet met 43 punten volop mee in strijd om de play-offs voor Europees voetbal. De plaatsen vijf tot en met acht betekenen deelname aan de play-offs. Nummer negen SC Heerenveen heeft na dertig speelronden veertig punten en speelt zaterdagavond uit tegen VVV-Venlo (aftrap 19.45 uur).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.