Qatar erkent meer doden bij bouw WK-stadions

Reacties

De bouw van de stadions voor het WK in Qatar heeft meer slachtoffers geëist dan de WK-organisatie in een eerder stadium naar buiten heeft gebracht.

Qatar erkent meer doden bij bouw WK-stadions
© Pro Shots

Aanvankelijk werd gesproken van slechts drie doden. Hassan Al Thawadi, voorzitter van het organisatiecomité, erkende in gesprek met Talk TV dat dat aantal niet klopt. 'De schatting is dat er tussen de vierhonderd en vijfhonderd arbeidsmigranten zijn overleden. Ik ken het exacte aantal niet. Dat is nog niet helemaal duidelijk. Laat ik duidelijk zijn: elke dode is er een te veel.'

Volgens Al Thawadi zijn de werkomstandigheden voor arbeiders elk jaar verbeterd. 'De veranderingen waren ook nodig, dat wisten we al. Daar zijn we voor de toewijzing van het WK aan Qatar al aan begonnen.'

Het is voor het eerst dat vanuit het Qatarese wordt erkend dat er meer doden zijn gevallen dan aanvankelijk werd gemeld. Ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino hield vast aan het aantal van drie doden, waar onderzoek van onder andere The Guardian het aantal doden schatte op ruim zesduizend. Dat aantal werd genoemd als het aantal overleden arbeidsmigranten sinds de toekenning van het WK, waarbij niet vast te stellen was dat die allemaal aan de stadions hadden gewerkt. 

Al snel kwam het organisatiecomité met een statement terug op de woorden van Al Thawadi en werd er gesproken over 414 werkgerelateerde doden in heel Qatar, en niet alleen bij de bouw van de stadions, tussen 2014 en 2020.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.