Puntenverlies voor Chelsea, Arsenal pakt koppositie

Chelsea leed de laatste weken geregeld puntenverlies. Op eigen veld lieten The Blues tegen Everton opnieuw kostbare punten liggen. Een late gelijkmaker van Jermaine Beckford zorgde voor teleurstelling. Arsenal won wel. Door de zege is de ploeg van trainer Arsène Wenger de nieuwe koploper.

Chelsea-Everton 1-1 Lang leek Chelsea op een nipte 1-0 zege af te stevenen. De thuisploeg kwam in de eerste helft op voorsprong door Didier Drogba. De Ivoriaan benutte een strafschop gegeven na een overtreding van goalie Tim Howard op Nicolas Anelka. De Amerikaanse doelwachter mocht van geluk spreken dat zijn straf slechts een gele kaart was.

Na de onderbreking was Chelsea het overwicht kwijt. Al kreeg de ploeg wel kansen om de voorsprong uit te breiden. Doordat die mogelijkheden om zeep werden geholpen, mocht het na rust dominante Everton hopen op een stuntje.

Een schitterende aanval bracht de bezoekers alsnog een punt. Vier minuten voor het einde van de officiële speeltijd rondde Beckford koppend af: 1-1.

In de zeven minuten blessuretijd kon de kampioen niets meer doen. Door de remise bedraagt de achterstand van Chelsea op de nieuwe koploper Arsenal drie punten. Bovendien heeft ook Manchester United, dat het uitduel met Blackpool (zondag) afgelast zag worden, twee punten voorsprong op het de laatste maanden kwakkelende Chelsea. John Heitinga bleef bij Everton de gehele wedstrijd op de bank.

Arsenal-Fulham 2-1 Samir Nasri was aan Arsenal-zijde de gevierde man. De Fransman tekende voor beide goals en zorgde zo dat de thuisploeg zich na dit weekend koploper mag noemen.

Het eerste doelpunt van Nasri viel na een klein kwartier. De middenvelder zette een combinatie met Andrey Arshavin op. Op aangeven van de Rus passeerde Nasri twee Fulham-verdedigers alvorens hij de bal in het dak van het doel schoot: 1-0.

Volledig tegen de verhouding in kwam Fulham langszij. Diomansy Kamara werd bediend door Clint Dempsey en rondde knap af. Een kwartier voor tijd was Nasri verantwoordelijk voor de verdiende voorsprong. Bediend door de ingevallen Robin van Persie besloot de Fransman met een knappe goal en de 2-1 voorsprong behield de thuisploeg.

Omdat Manchester United zondag niet naar Blackpool hoeft – het treffen werd afgelast – is Arsenal de nieuwe lijstaanvoerder in Engeland.

Manchester City-Bolton Wanderers 1-0 Een vroeg doelpunt van Carlos Tévez bleek voor Manchester City, met Nigel de Jong als basisspeler, voldoende. Na vier minuten trof de Argentijn doel. De aanvaller werd met een steekbal weggestuurd door Yaya Touré, bleef vervolgens koel en rondde af.

Het was het eerste doelpunt dat City in eigen huis produceerde sinds begin oktober. Tévez zorgde ervoor dat er een einde kwam aan een doelpuntendroogte op eigen terrein van liefst vier uur en 49 minuten.

Ondanks een rode kaart voor Aleksandar Kolarov (twee keer geel) konden The Citizens de voorsprong behouden. Het elftal van trainer Roberto Mancini bezet de vierde plek en heeft een achterstand van drie punten op Arsenal.

Birmingham City-Tottenham Hotspur 1-1 The Spurs gaven al snel via Crouch hun visitekaartje af. Een volley van de lange Engelsman zorgde bijna voor een snelle voorsprong. Birmingham-keeper Ben Foster zorgde er echter voor dat de stand 0-0 bleef.

Een kwartier later was het wel raak. Een vrije trap van Gareth Bale richting het strafschopgebied resulteerde in een doelpunt van Bassong. Na het doorkoppen van Crouch hield Foster geen rekening met Bassong, waardoor de 24-jarige Fransman de bal vanaf de vijfmeterlijn kon inschieten.

De eerste helft werd afgesloten met een sterk moment van Birmingham. Gardner schoot na een snel genomen vrije trap de bal één meter naast.

Met name Heurelho Gomes verdedigde met goede reddingen de voorsprong voor Tottenham. Met reacties op schoten van onder anderen Liam Ridgewell zorgde de ex-PSV'er ervoor dat zijn ploeg de overwinning niet uit handen gaf.

Toch konden The Spurs geen stand houden. Een succesvolle, harde kopbal van Craig Gardner maakte dat de clubs de punten moesten delen: 1-1. Tottenham staat bovenin de subtop, Birmingham blijft iets boven de degradatiegrens staan. Blackburn Rovers-Wolverhampton Wanderers 3-0David Dunn bezorgde de thuisploeg na een halfuur met het hoofd de voorsprong. Drie minuten voor rust was voormalig Feyenoord-speler Brett Emerton succesvol, de Australische middenvelder schoot in de linkerbovenhoek. Na 55 minuten tekende Ryan Nelsen voor de eindstand: 3-0. Blackburn is middenmoter, Wolverhampton staat op een degradatieplaats.

Wigan Athletic-Stoke City 2-2Verdediger Robert Huth bracht de uitploeg na een kleine twintig minuten met een afstandsschot aan de leiding: 0-1. Ook zijn ploeggenoot Danny Collins was trefzeker, hij passeerde na een half uur zijn eigen keeper. Matthew Etherington bracht Stoke een minuut later van dichtbij weer op voorsprong: 1-2. De nummer acht keerde met slechts een punt terug omdat Tom Cleverley scoorde; ook nog vóór rust. Foto: VI Images