PSV-basisklant Zanka: 'Lijkt erop dat ik eroverheen ben'

Voor PSV-verdediger Mathias Zanka Jørgensen betekent de hervatting van de Eredivisie vrijdagavond meer dan alleen het thuisduel met PEC Zwolle. De Deen heeft zich in de basiself van de Eindhovenaren geknokt ten koste van Timothy Derijck.

PSV-basisklant Zanka: 'Lijkt erop dat ik eroverheen ben'

'Zanka heeft het de twee wedstrijden voor de winterstop goed gedaan. Ik wil hem een kans geven die lijn door te trekken', vertelt trainer Dick Advocaat over de groeiende vorm van de Deense verdediger.

Zanka moet een koppel gaan vormen met Marcelo. Dankzij de schorsing van zijn Braziliaanse verdedigingspartner kreeg Zanka vlak voor de winterstop al twee competitiewedstrijden en een bekerduel de tijd om zich bij PSV in de basis te spelen.

Tijdens de trainingen op het trainingskamp waren er al de eerste voortekenen voor een basisplaats. In Thailand koppelde trainer Dick Advocaat Zanka bijna voortdurend aan Marcelo. Zoals de twee in de eerste 65 minuten van het met 0-2 gewonnen oefenduel met Muanthong United ook al samen het centrale verdedigingsduo vormden.

'Natuurlijk voel ik ook dat ik dichter bij het vasthouden van mijn basisplaats ben dan dat ik hem weer verlies', vertelt Zanka. 'De wedstrijden die ik voor de winterstop speelde, verliepen redelijk goed.'

Hoewel de eerste stap gezet is, beseft de Deen dat hij niet op zijn lauweren kan gaan rusten. 'Vooraf werd er tegen me gezegd dat ik misschien wel zes maanden nodig zou hebben om me aan te passen in Nederland. Ik betwijfelde dat, maar die mensen hebben gelijk gekregen. Het lijkt erop dat ik eroverheen ben. En nu moet ik zorgen dat ik blijf spelen, want daar ben ik voor naar Nederland gekomen.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's