PSV wil Feyenoord negatief unicum bezorgen, strafschopproblemen Willem II

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondagmiddag staat alles in het teken van de kraker tussen Feyenoord en PSV in De Kuip. In Tilburg staan de laagvliegers Willem II en Roda JC Kerkrade tegenover elkaar en in Utrecht duelleert de plaatselijke FC met het geplaagde FC Twente.

PSV wil Feyenoord negatief unicum bezorgen, strafschopproblemen Willem II

FEYENOORD - PSV


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 duels Feyenoord:9 punten
Laatste 5 duels PSV:13 punten

ACTUEEL

• Met nog tien speelrondes te gaan, wordt het al heel lastig voor titelverdediger Feyenoord om als derde te eindigen. PSV liet vorige week een steek vallen tegen SC Heerenveen, maar koesterde bij aanvang van deze speelronde nog altijd een marge van vijf punten op achtervolger Ajax.

Langzaam maar zeker lijkt Feyenoord de wisselvallige Kuip-vorm van zich afgeschud te hebben. Zondag tegen Heracles Almelo hielden de Rotterdammers voor de tweede keer op rij de nul in eigen huis, hetgeen dit seizoen nog niet eerder was gelukt.

PSV morste vorige week punten tegen SC Heerenveen.

PSV maakte dit Eredivisie-seizoen negen doelpunten uit een cornersituatie, het meest van alle ploegen. Vorige week tegen SC Heerenveen scoorde Santiago Arias nog uit een hoekschop.

Dankzij een goal van Robin van Persie rekende Feyenoord vorige week af met Heracles Almelo.

• Deze Eredivisie-jaargang verloor Feyenoord al van PSV (eenmaal) en van Ajax (twee keer). Nog nooit gingen de Rotterdammers in hetzelfde seizoen twee keer onderuit tegen Ajax én PSV.

Goedlachse Isimat-Mirin hoopt op Van Persie én Jørgensen.

Een mooie mijlpaal lonkt voor Robin van Persie. De aanvaller staat in zijn loopbaan op 299 doelpunten in 656 wedstrijden. In vijf ontmoetingen maakte hij nog nooit een doelpunt tegen PSV.

De Kuip laatste jaren spookhuis voor PSV.

• Luuk de Jong kwam in zijn laatste tien competitiewedstrijden tegen Ajax of Feyenoord niet tot een doelpunt of een assist. De voorbije periode is de spits wel op dreef met liefst zeven goals in zijn laatste acht competitiewedstrijden.

HISTORIE

• Geen uitwedstrijd voor PSV zo moeilijk als een bezoek aan Feyenoord. De Eindhovenaren wonnen slechts elf van de vorige 61 Eredivisie-edities in De Kuip. Dertig keer triomfeerde Feyenoord en twintig ontmoetingen leverden geen winnaar op.

'Er is geen Feyenoord-speler die wedstrijd met PSV laat lopen.'

• Hoe lastig Feyenoord-uit voor PSV is, blijkt wel uit het seizoen 2010/11. In het Philips Stadion werd het toen 10-0, maar enkele maanden later zegevierde Feyenoord met 3-1 in De Kuip. Met twee doelpunten was Georginio Wijnaldum die middag de grote man.

Puzzel voor Cocu: talenten moeten Lozano vervangen in de Kuip.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Feyenoord en PSV:


SeizoenUitslag
2012/132-1
2013/143-1
2014/152-1
2015/160-2
2016/172-1

WILLEM II - RODA JC KERKRADE


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot
Laatste 5 duels Willem II:3 punten
Laatste 5 duels Roda JC:5 punten

ACTUEEL

De belangen voor beide clubs zijn extreem groot in Tilburg. Willem II staat net boven de degradatiezone, maar heeft slechts drie punten meer dan Roda JC Kerkrade, dat bij aanvang van dit weekeinde de zeventiende positie bezette. Begin deze maand troffen beide clubs elkaar in het KNVB-bekertoernooi in een duel dat zelfs een juridisch staartje kreeg.

• Afgelopen week tegen ADO Den Haag kreeg Willem II voor de achtste keer dit Eredivisie-seizoen een strafschop tegen, het hoogste aantal van alle clubs.

• Nu al leed Roda JC Kerkrade deze competitie net zoveel nederlagen als in het volledige voorbije seizoen, namelijk vijftien. De Limburgers kregen bovendien al meer tegentreffers: 53 om 51.

• Fran Sol maakte al evenveel Eredivisie-goals als afgelopen seizoen (tien). In slechts één seizoen liet een Spanjaard meer treffers aantekenen: Manuel Sánchez Torres in 1981/82 (destijds vijftien treffers).

Vorige week ging Roda JC Kerkrade ten onder tegen FC Utrecht.

In liefst zes van de laatste tien Eredivisie-wedstrijden maakte Willem II het openingsdoelpunt. De Tilburgers wonnen echter slechts één van die duels.

Roda JC Kerkrade hield in de voorbije zestien Eredivisie-wedstrijden niet de nul. De club zette op het hoogste niveau slechts eenmaal een langere reeks zonder clean sheet neer (negentien stuks in 1975).

HISTORIE

• Op basis van het verleden valt er geen winnaar aan te wijzen. Willem II triomfeerde in tien van de voorgaande 32 Eredivisie-thuisduels met Roda JC Kerkrade en de bezoekers hadden twaalf keer succes. Tien keer bleef een winnaar uit.

• Onvergetelijk is de editie van 2010/11. Roda JC Kerkrade boekte die dag een 4-5 (!) overwinning in Tilburg mede door twee doelpunten van Ruud Vormer.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Willem II en Roda JC Kerkrade:


SeizoenUitslag
2009/101-3
2010/114-5
2012/132-1
2015/163-2
2016/170-0

FC UTRECHT - FC TWENTE


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Jochem Kamphuis
Laatste 5 duels FC Utrecht:11 punten
Laatste 5 duels FC Twente:1 punt

ACTUEEL

• Met een goede reeks heeft FC Utrecht de laatste weken zijn positie in de subtop verder verstevigd. De Domstedelingen liggen prima op koers voor een nieuw optreden in de play-offs om een Europees ticket. Opponent FC Twente stond na de voorbije speelronde op de zestiende plaats en vreest in de 'negatieve play-offs' te belanden.

FC Utrecht-smaakmaker Zakaria Labyad zorgde in de eerste 24 speelrondes voor liefst 83 doelpogingen. Alleen Hakim Ziyech (112) en Alireza Jahanbakhsh (97) waren nog gevaarlijker.

Vorige week moest FC Twente met een remise genoegen nemen tegen Sparta Rotterdam.

Slechts 11,2 procent van de schoten van FC Twente levert dit seizoen een treffer op. Voorafgaand aan deze speelronde had alleen medelaagvlieger Sparta Rotterdam een lagere zogeheten schotconversie (9,3 procent).

De vormcurve van beide clubs verschilt nogal. Waar FC Utrecht slechts één van zijn laatste vijftien Eredivisie-duels verloor, pakte FC Twente welgeteld eenmaal de drie punten in de voorbije vijftien wedstrijden.

Jos Hooiveld over de degradatiedruk bij FC Twente.

In uitwedstrijden is FC Twente niet zo veerkrachtig. Het is al meer dan een jaar geleden dat de Tukkers buitenshuis voor het laatst een nederlaag konden vermijden na een achterstand.

• FC Twente-coach Gertjan Verbeek ging in liefst zes van zijn voorgaande negen Eredivisie-duels op bezoek bij FC Utrecht onderuit. De oefenmeester won eenmaal in De Galgenwaard en speelde er tweemaal gelijk.

HISTORIE

• FC Utrecht - FC Twente stond 46 keer eerder vermeld in de Eredivisie-agenda. Zestien keer veroverde de thuisploeg alle punten, dertien maal ging de zege naar FC Twente en zeventien edities resulteerden in een remise.

• De vorige drie uitgaves van dit duel mondden uit in een thuiszege. Nog nooit won FC Utrecht vier thuisduels achter elkaar van FC Twente.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Utrecht en FC Twente:


SeizoenUitslag
2012/131-1
2013/141-1
2014/151-0
2015/164-2
2016/173-0

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.