PSV verslaat De Graafschap na bizarre tweede helft

Luuk de Jong heeft PSV behoed voor dramatisch puntenverlies bij De Graafschap, dat ondanks een bizarre inhaalrace met lege handen achterbleef door toedoen van de oude bekende (3-6).

De verbeten blik van Luuk de Jong na zijn doelpunt vertelde het verhaal van de zeer opvallende avond op De Vijverberg. De aanvoerder van PSV zette zijn ploeg in de 67ste minuut weer op het spoor van een zege die de veilige haven had verlaten. En dat tegen de club waar hij zijn carrière was begonnen.

Met het teleurstellende resultaat tegen Excelsior (1-1) als slechte voorbeeld had PSV-trainer Phillip Cocu graag gezien dat zijn ploeg de wedstrijd tegen De Graafschap snel zou beslissen. De oud-international was ook op zijn wenken bediend. Want na een half uur stond er al een comfortabele 0-3 op het scorebord in Doetinchem.

Die ruime voorsprong was de verdienste van PSV maar ook het gevolg van het dramatische spel van De Graafschap. De Superboeren boden zo weinig verzet dat het leek alsof ze zich al bij voorbaat hadden neergelegd bij een nederlaag.

Al in de derde minuut bood Robin Pröpper zijn broer Davy Pröpper de helpende hand door een voorzet van Andrés Guardado ongelukkig door te koppen. De PSV-broer opende dankbaar vervolgens de score. Hij profiteerde in de 31ste minuut van de wanorde in de Doetinchemse defensie en maakte ook de 0-3. Guardado had daarvoor met een vrije trap de marge al verdubbeld.

Maar een half uur later was de stemming bij PSV compleet anders. Met enig fortuin en ook enige hulp van scheidsrechter Bas Nijhuis had De Graafschap de kansloze achterstand omgebogen tot een perspectiefrijke situatie.

Bij de 1-3 van Andrew Driver op slag van rust beklaagde PSV zich terecht dat er niet was gefloten bij een overtreding op Guardado. Bij de 2-3 van Alexander Bannink ging goalie Jeroen Zoet niet geheel vrijuit, terwijl de gelijkmaker van Nathan Kabasele in de 64ste minuut met het nodige geluk tot stand kwam.

De treffer van De Jong in de 67ste minuut zorgde voor opluchting bij PSV. Voordat Gaston Pereiro zijn invalbeurt had bekroond met een treffer, was de bevrijding in de 83ste minuut gekomen toen Luciano Narsingh de 3-5 maakte. Want De Graafschap had ook na de 3-4 de Eindhovense gasten nog de nodige angstige momenten bezorgd, waarbij onder anderen Vincent Vermeij en Bryan Smeets dicht bij de 4-4 waren geweest.

Maar De Graafschap moest het doen met een morele overwinning. De punten gingen naar PSV, dat daarmee de derde plaats heroverde op Heracles Almelo.