PSV verpulvert FC Utrecht dankzij Locadia en Lozano

PSV heeft zondag een royale overwinning geboekt bij FC Utrecht tijdens de zesde speelronde van de Eredivisie. Mede dankzij vier goals van Jürgen Locadia en een sterk optreden van Hirving Lozano werd het liefst 1-7 voor de Eindhovenaren.

Phillip Cocu opteerde voor een systeem waarbij hij een plaats inruimde voor Derrick Luckassen op het middenveld. Voorin keerde Lozano terug nadat hij de duels met Feyenoord (1-0 winst in de Eredivisie) en SDC Putten (0-4 zege in het KNVB-bekertoernooi) miste door een schorsing. De Mexicaanse zomeraankoop stond samen met Locadia en Gastón Pereiro in de aanval.

De toeschouwers in De Galgenwaard werden niet alleen getrakteerd op een herfstzonnetje, maar ook op een onderhoudende wedstrijd. De Domstedelingen namen in de beginfase het heft in handen en hadden de pech dat Cyriel Dessers in de negende minuut de lat raakte vanuit kansrijke positie. Niet veel later was Locadia wél koelbloedig. De aanvaller benutte een rebound nadat Lozano eerst nog stuitte op doelman David Jensen.

FC Utrecht zette meteen de jacht op de gelijkmaker in en had daarin razendsnel succes: Zakaria Labyad verzilverde tegen zijn oude club een strafschop die arbiter Serdar Gözübüyük toekende omdat Nicolas Isimat-Mirin Jean-Christophe Bahebeck vasthield. De FC Utrecht-fans waren nog niet klaar met juichen of het stond al bijna 2-1. Sander van de Streek slaagde er echter niet in van dichtbij Jeroen Zoet te verschalken.

Zo golfde het spel op en neer, waarbij FC Utrecht de beste mogelijkheden kreeg, maar ook PSV zich niet onbetuigd liet, vaak via uitbraken. Het was vooral aan Utrechts geschutter te danken dat de ploeg van Cocu een 1-2 voorsprong nam. De thuisploeg gaf veel te veel ruimte weg, waardoor Lozano uiteindelijk kon scoren. De Mexicaan liep de bal binnen bij de tweede paal op aangeven van Locadia. Het duel bleef boeien en bij het scheiden van de markt voor rust verzuimde Dessers om van dichtbij af te ronden.

PSV heeft nu zijn laatste tien competitieduels met FC Utrecht gewonnen.

Een kleine vijf minuten na de hervatting vergrootte PSV de marge en opnieuw waren de hoofdrolspelers van voor rust daarbij betrokken. Locadia kon zomaar op het doel van FC Utrecht afgaan na een bekeken balletje van Lozano. Dat de afronding niet soepel ging (via de keeper en de lat) veranderde niets aan de voor de thuisploeg pijnlijke 1-3 tussenstand.

FC Utrecht weigerde met de witte vlag te wapperen en bleef onder leiding van uitblinker Yassin Ayoub voor gevaarlijke momenten zorgen voor het doel van Zoet. De ploeg van Erik ten Hag miste evenwel de scherpte bij de afronding en werd halverwege de tweede helft nogmaals het slachtoffer van de effectiviteit van PSV en met name Locadia. Deze keer kreeg Sean Klaiber geen vat op hem, waarna de aanvaller het knap afmaakte.

Daarmee was het leed voor FC Utrecht nog lang niet geleden. Marco van Ginkel benutte in de 79ste minuut een penalty (toegekend na een overtreding van Edson Braafheid op Joshua Brenet), waardoor PSV op 1-5 kwam. Zes minuten voor tijd mocht ook Locadia met succes aanleggen vanaf de strafschopstip. Deze keer was Giovanni Troupée de boosdoener door de doorgebroken Lozano onderuit te werken. De verdediger kreeg hiervoor de rode kaart.

Met tien man kreeg FC Utrecht ook nog de zevende treffer om de oren: Steven Bergwijn dribbelde langs de verdediging van de thuisploeg en gaf ook keeper Jensen geen kans. Waar PSV tegen Feyenoord na rust ver terugviel, speelde het FC Utrecht in de tweede helft helemaal aan gort.

Vijftien punten
Zo komt de ploeg van Cocu op vijftien punten, drie meer dan kampioen Feyenoord. Ajax bezit tien punten, maar speelt nog tegen Vitesse. Alleen AZ (zondag om 16.45 uur thuis tegen Excelsior) kan het totaal van PSV nog evenaren en eventueel op doelsaldo de koppositie overnemen.

PSV vervolgt de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Willem II. Een dag later gaat FC Utrecht - dat door het verlies op negen punten blijft steken - op bezoek bij Vitesse.