PSV boekt benauwde zege in vermakelijke topper tegen Feyenoord

PSV heeft de eerste topper van het Eredivisie-seizoen gewonnen van Feyenoord: 1-0. De thuisploeg maakte het zichzelf na een vroege treffer van Gastón Pereiro opvallend moeilijk tegen het tiental van de bezoekers.

Vier dagen na de oorwassing tegen Manchester City voerde Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst drie wisselingen door. Jens Toornstra, Kevin Diks en Ridgeciano Haps keerden terug in de basis, dat ging ten koste van Sofyan Amrabat, Jeremiah St. Juste en Miquel Nelom. Bij PSV ving Phillip Cocu het gemis van de geschorste Hirving Lozano op door Jürgen Locadia. Luuk de Jong keerde daardoor terug in de spits. Daniel Schwaab verving achterin Derrick Luckassen, Pereiro begon als aanvallende middenvelder.

Die laatste keuze wierp zijn vruchten af voor PSV, want opnieuw ging het vroeg mis voor Feyenoord. Net als in de Champions League kon doelman Brad Jones binnen twee minuten al vissen. Locadia kwam goed door aan de linkerkant en gaf de bal bij de tweede paal voor op Pereiro. De Uruguayaan kon in volledig vrijstaande positie binnenvolleren: 1-0.

Die goal was een logisch gevolg van de furieuze start van PSV. De ploeg van Cocu overrompelde Feyenoord in de beginfase en ging vol op zoek naar de tweede goal. In de zestiende minuut kregen de Eindhovenaren wel een domper te verwerken. Steven Berghuis speelde de bal ter hoogte van de middenlijn te ver voor zich uit, waardoor De Jong kon onderscheppen. In een uiterste poging om nog bij de bal te komen gleed de Feyenoorder hard in op de PSV-spits. Die liep daarbij een ribblessure op en moest de strijd staken. Zijn felbegeerde rentree in de PSV-basis eindigde zo in mineur met een trip naar het ziekenhuis. Sam Lammers kwam in zijn plaats het veld in.

De twintigjarige spits was na ruim een half uur dicht bij een treffer, maar hij tikte een uitstekende voorzet van Joshua Brenet over het Feyenoord-doel. Even eerder had Jens Toornstra voor het grootste gevaar aan de kant van de Rotterdammers gezorgd. De middenvelder schoot een vrije trap van de rand van het zestienmetergebied hard tegen de kruising. Dat was meteen het enige schot op doel voor Feyenoord, dat gedurende de eerste helft wel beter in de wedstrijd kwam. Kort voor rust volgde echter een enorme streep door de rekening.

Berghuis verloor de bal op het middenveld aan Jorrit Hendrix en trok de PSV'er uit een reflex aan zijn schouder. Arbiter Björn Kuipers kon niet anders dan de domme actie van de Feyenoorder te bestraffen met zijn tweede gele kaart. Feyenoord zocht daardoor de kleedkamer op met tien man én een achterstand. Van Bronckhorst greep in de rust in door Amrabat in te brengen voor Michiel Kramer.

Met een man minder kwam Feyenoord na rust gek genoeg een stuk beter voor de dag. De bezoekers zetten flink aan en kregen tien minuten na de hervatting een enorme kans op de gelijkmaker. Eric Botteghin, die vorig seizoen in het Philips Stadion wel scoorde, stuitte met zijn kopbal van dichtbij op doelman Jeroen Zoet. Cocu greep kort daarna in door Bart Ramselaar in te brengen voor Steven Bergwijn om de grip op de wedstrijd terug te krijgen.

Halverwege de tweede helft dacht Jean-Paul Boëtius alsnog de 1-1 te maken, maar Zoet had een geweldige redding in huis. De PSV-goalie tikte het geplaatste schot met zijn vingertoppen net naast zijn doel. Even later had Toornstra dé kans op een Rotterdamse treffer. Na een goede actie van Boëtius had de middenvelder de bal hij de tweede paal voor het intikken, maar Toornstra kreeg hem iets achter zich en schoot voor leeg doel over.

Om het slotoffensief nog wat extra kracht bij te zetten wisselde Van Bronckhorst tien minuten voor tijd nog eens aanvallend. Spits Dylan Vente (18) kwam in de ploeg voor Jan-Arie van der Heijden, maar ook de jonge aanvaller kon geen gelijkmaker forceren. PSV trok de zege op de regerend kampioen uiteindelijk over de streep.

Door de overwinning op Feyenoord staat PSV nu gedeeld tweede. De Eindhovenaren hebben twaalf punten uit vijf duels met precies dezelfde doelcijfers als AZ (10-5). Feyenoord blijft ondanks het eerste puntenverlies van het seizoen koploper op basis van het doelsaldo (+8).