PSV tijdens weerzien met Bruma gewaarschuwd voor ervaren goalgetter

Reacties

PSV neemt het in de knock-outfase van de Europa League op tegen de huidige koploper van Griekenland: Olympiakos. Nu de Eindhovenaren na de loting weten waar ze aan toe zijn is het tijd om de tegenstander onder de loep te nemen. Vanuit Nederland kennen we Bruma natuurlijk goed, maar hij is niet de sterspeler van Olympiakos.

PSV tijdens weerzien met Bruma gewaarschuwd voor ervaren goalgetter
© Imago

Olympiakos werd afgelopen seizoen na drie jaar weer kampioen van Griekenland. Het was ongebruikelijk dat de club daar zo lang op moest wachten. Tussen 1997 en 2017 werd er slechts twee keer een andere club dan Olympiakos kampioen in het land. Dat was Panathinaikos. Verder ging de titel telkens naar de formatie uit Piraeus. Olympiakos is met afstand de recordkampioen van Griekenland met liefst 45 titels.

Koploper
Na tien wedstrijden te hebben gespeeld staat Olympiakos ook dit seizoen bovenaan in de Griekse Super League. De club heeft twee punten meer dan Aris Saloniki en ook nog een wedstrijd minder gespeeld. De ploeg van de Portugese trainer Pedro Martins is tot nu toe soeverein met negen zeges en één gelijkspel. Alleen PAS Giannina slaagde er tot nu toe in om Olympiakos van een overwinning te houden.

Super League

Stand Super League 2020/2021

Griekenland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Olympiakos Piraeus
26
21
4
1
64-13
+51
67
2
Aris Saloniki
26
15
6
5
34-16
+18
51
3
AEK Athens
26
14
6
6
41-29
+12
48
4
PAOK Saloniki
26
13
8
5
49-26
+23
47
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

In de Champions League ging dat heel anders. Olympiakos schakelde in de voorronde Omonia Nicosia uit, waardoor de Cyprioten in de Europa League tegenover PSV kwamen te staan. In de groepsfase wonnen de Grieken alleen de openingswedstrijd tegen Olympique Marseille. FC Porto en Manchester City waren twee keer te sterk. Het uitdoelpunt in Marseille zorgde er wel voor dat Olympiakos op basis van het onderlinge resultaat verder mocht in de knock-outfase van de Europa League.

Europa
In Europa is Olympiakos een club die als kampioen van Griekenland vaak de groepsfase van de Champions League haalt. Die overleven is een stuk lastiger, zo bleek ook dit seizoen. Afgelopen jaargang eindigde de club op de derde plaats in Groep B met Bayern München, Tottenham Hotspur en Rode Ster Belgrado. In de Europa League werd vervolgens gestunt tegen Arsenal, maar was Wolverhampton Wanderers in de achtste finale te sterk. Olympiakos reikte overigens nooit verder dan de achtste finale in de Europa League sinds de huidige opzet van het toernooi.

Bruma in actie tegen Manchester City in de Champions League.
© Imago
Bruma in actie tegen Manchester City in de Champions League.

PSV komt bij Olympiakos natuurlijk Bruma tegen. De linksbuiten kwam ruim een jaar geleden voor een hoge transfersom over van RB Leipzig, maar viel enorm tegen in Eindhoven. PSV verhuurde hem aan de Grieken, maar ook daar heeft hij nog niet voor veel spektakel gezorgd. Bruma miste onlangs nog een reeks wedstrijden door blessures. Tot nu toe speelde hij pas vijf officiële wedstrijden, waarvan twee als basisspeler. Naast Bruma komen bij de Eredivisie-volgers reservedoelman Ögmundur Kristinsson, die een verleden heeft bij Excelsior, en voormalig Willem II-aanvaller Marios Vrousai bekend voor.

El-Arabi
Zij spelen tot nu toe geen belangrijke rol bij Olympiakos. De belangrijkste aanvaller is Youssef El-Arabi, die negen competitietreffers in hetzelfde aantal duels maakte. De 33-jarige Marokkaan zorgde in de Super League al voor twee hattricks, tegen Atromitos Athene en Volos. El-Arabi is 45-voudig international van Marokko, waarvoor hij zestien keer scoorde. Vorig seizoen was hij de topscorer van Griekenland met twintig doelpunten. Daarnaast scoorde Georgios Masouras al vijf keer voor Olympiakos. De belangrijkste aangever is aanvallende middenvelder Konstantinos Fortounis, die zes assists achter zijn naam heeft staan. Een andere bekende naam is Mathieu Valbuena. De Franse routinier (36) speelt sinds 2019 bij Olympiakos, maar zit nu aan de kant met een blessure.

Het tweeluik in de Europa League is nog ver weg (18 en 25 februari 2021), maar als geplaatst team had PSV het op papier natuurlijk makkelijker kunnen treffen. Met Olympiakos treft de formatie van trainer Roger Schmidt de soevereine kampioen en koploper van Griekenland, maar in Europa wil het de opponent van PSV nog niet echt lukken. Wat dat betreft liggen er zeker kansen voor Schmidt en zijn mannen.

Poll (gesloten) Plaatst PSV zich voor de achtste finale van de Europa League?
  • 82% Ja (1.976 stemmen)
  • 18% Nee (432 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.